Huszáros eskütétel – honvedelem.hu

A hagyományokhoz hűen tettek esküt a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál alapképzésüket sikerrel teljesítők. Az esküt tevőket – a családtagok és barátok mellett – a hagyományőrző katonák is elkísérték katonai pályafutásuk egyik legfontosabb délelőttjén…

A komáromi Monostori-erődben megrendezett ErődFeszt 2019 elnevezésű program igyekezett méltó keretet teremteni az ünnepélyes katonai esküt letevő 59 honvéd számára. Persze már maga a helyszínválasztás sem volt véletlen: 1849. augusztus harmadikán a szabadságharc egyik legfényesebb győzelmét aratták itt a Klapka György tábornok haditervét végrehajtó honvéd csapatok. A százhetven évvel ezelőtti diadalt egy egész napos fesztivállal idézték meg a szervezők. Szerencsére a szeszélyes nyári időjárás sem riasztotta el a látogatókat az erődből, így a számos látnivaló és a színes programok sem maradtak lelkes nézők, érdeklődők nélkül.

Délelőtt 11 órakor nemcsak Szűcs Lóránd dandártábornok, HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály vezetője és Lőrincz Gábor ezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka köszöntötte az ünnepélyes eskütételre felsorakozott állományt, hanem a hagyományőrző csapatok is: így az eskütételt záró díszmenet is igazán „huszárosra” sikerült. Mint elhangzott, a felsorakozott katonák július elsején vonultak be Tatára a lövészdandárhoz, hogy megkezdjék az alapkiképzést. Az esküt tett 59 honvéd a Magyar Honvédség 21 alakulatánál, szervezeténél és parancsnokságánál kezdi meg szolgálatát. Egy altiszt és hat legénységi állományú katona pedig „hazamegy” Tatára, hiszen itt kapták meg első beosztásukat. Négyen az 1. Lövészzászlóaljnál, ketten a 11. Harkocsizászlóaljnál, míg egy újonc a Logisztikai Zászlóaljnál kezdheti meg az „igazi katonaságot”.

Szűcs Lóránd dandártábornok beszédében az 1849-es komáromi védők hősies tetteit és a szabadságharc végén a legutolsó helyőrségként kitartó vár és kapitánya, Klapka György szavait idézte fel: „mi ezt a helyet csak becsülettel hagyhatjuk el.” A komáromi vár ostroma az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő politikai és katonai eseménye volt – emlékeztetett a tábornok. „170 éve a sikeres harc mozgósította azokat, akik a haza ügyéért tenni akartak. Most is vannak olyan állampolgárok, akik szülőföldjükért, hazájukért tenni akarnak.”

cikk_02.jpg

„Ez a mai nap egy kiemelkedő fontosságú mérföldkő, mely nemcsak az egyén, de a közösség életére is hatással van. Most már a kötelezettség erkölcsi értelemben véve is erősebb az eskü szövegének egyszerű aláírásánál, mégpedig azért, mert az esküjük kötelez” – emlékeztette a jelenlévőket a percekkel korábban lezajlott ünnepélyes eskütétel valódi jelentőségére Lőrincz Gábor ezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka.

Az eskütétel a legelső, legfontosabb eleme volt a Monostori-erődben megrendezett ErődFeszt 2019rendezvénynek. Az egész napos ünnepség emellett rengeteg különböző programot kínált az erődbe látogató családoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Már a bejáratnál óriási feltűnést keltett a Tatáról érkezett T-72-es harckocsi, de az erőd udvarán pedig valóságos mini haditechnikai parkot „támadhattak meg” az érdeklődők. A katonaélet iránt érdeklődőket az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának toborzói várták, az apró ajándékok mellett egy lézerpuskával végigjátszható akadálypályával és a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Gripen-szimulátorával is. A magyar és külföldi hagyományőrző csapatok segítségével igazán korhűen és a pirotechnikák alkalmazásnak köszönhetően igencsak látványosan sikerült felidézni az 1849. augusztus harmadikán történteket.

cikk_03.jpg

A tatai dandár katonái és járművei végül egy igazán „huszáros” dinamikus bemutatót tartott a gyerekek kedvence, egy BTR-80-as bevonásával.

Forrás: Huszáros eskütétel – honvedelem.hu

Videó: Hűen a hagyományhoz

Galéria: Ünnepélyes katonai eskütétel – Komárom