Hatalmas vasak és a bátor tatai harcosok indultak a Bakonyba – kemma.hu

A tatai helyőrség két legyet ütött egycsapásra. Pénteken ugyanis a tatai pályaudvaron az MH 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt állományának kötelező vasúti módszertani gyakorlatát egybe kötötték a 11. Harckocsizászlóaljnak a Brave Warrior (Bátor Harcos) 2019 hadgyakorlatra történő berakodásával.

A vasútállomás környékén meglehetősen magas volt az egy négyzetméterre eső fekete barettek és páncélos fejvédők száma. Ez a két jellegzetes fejfedő elárulta, hogy a közelben tankok forgolódhatnak. És ez így is volt, mivel tizenkét közepes T72-es harckocsi, valamint egy tankvontató és személyzete várakozott arra, hogy lánctalpas harcjárműveikkel elfoglalják a helyüket a vagonok „platóján”. Ez nem is annyira egyszerű feladat, mint gondolnánk, hiszen a tank lánctalpai – széltében – mindkét oldalon 10–10 centivel túllógnak a szerelvényen…

A tatai páncélosok a Bakonyba készültek a Magyar Honvédség központi gyakorló és lőterén végrehajtandó „Bátor harcos” gyakorlat részeseiként. A tankosokat és „vasaikat” Hajmáskérig vonat vitte, onnan már lábon közelítették meg a szeptember végéig tartó hadgyakorlat helyszínét. A harckocsik támogató jelleggel vesznek részt a Brave Warrioron, ám emellett éleslövészetet is bemutatnak. A tatai tankosokat logisztikai és híradós egységek kísérték még el.

Miközben a módszertani gyakorlatra érkezők és a Bakonyba indulók felsorakoztak, Horváth Sándor alezredes, zászlóaljparancsnokot kérdeztük a részletekről. Az alezredesen már a tesztelés alatt álló, úgynevezett csapatpróbás egyenruha, a német típusú harckocsizó overall feszült.

– A fő célunk az átcsoportosítás sikeres végrehajtása – mondta a parancsnok. – A láncos technika vasúti szállítása ugyanis meglehetősen komplex feladat. Éppen ezért évente egy-két alkalommal egyébként is ildomos felújítani az ismereteket. A mostani Brave Warrior két részre bontható. Az egyik a nemzetközi erőkkel, a horvát és szlovák fegyvertársakkal közös együttműködés, a másik pedig, hogy az 5. dandár kéthetes gyakorlatán úgymond támogató erőt nyújtsunk.

Szerző: Petrik József

Fotó: Zantleitner Ingrid

Forrás: Hatalmas vasak és a bátor tatai harcosok indultak a Bakonyba – kemma.hu