Tata utcáin is járőröznek a katonák

Rendész járőr Tatán

Pár napja országszerte tapasztalhatja a lakosság, hogy több katonát lát az utcákon, utakon. A fokozott katonai jelenlét egyik oka, hogy a Magyar Honvédség járőrtevékenységet végez a lakosság biztonságérzetének növelése, a katonai erők láthatósága, ezáltal a közbiztonság, közrend fenntartásának támogatása érdekében. A járőrök hét alkalmazási körzetből – Budapest, Debrecen, Szolnok, Hódmezővásárhely, Kaposvár, Székesfehérvár és Győr – indulnak naponta útnak.

A Tatán járőröző katonák az MH Katonai Rendészeti Központ és a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó- és Vezetéstámogató Ezred állományába tartoznak, feladataikat pedig a Tatai Rendőrkapitánysággal egyeztetve látják el. A szolgálatot gyalogosan és gépjárművel, fegyveresen és speciális eszközökkel – maszkkal és védőkesztyűvel – látják el a város frekventáltabb részein reggel 8 és este 6 óra között.

Rendészek tatai rendőrtiszttel egyeztetnek

A Magyar Honvédség célja, hogy a katonai jelenléttel a lakosság biztonságérzetét növelje, az esetleges pánikkeltést pedig megakadályozza – hiszen a katonák egyik alapfeladata Magyarország és a magyar emberek védelme. A katonai járőr – a rendőrséggel együttműködve – a közbiztonság és a közrend fenntartását támogatja.

Amennyiben a járőr bűncselekményt észlel, haladéktalanul értesíti a rendőrséget. A katonai rendész jogosult a szabálysértés elkövetésén tetten ért (nem kizárólag a Magyar Honvédség állományába tartozó) személyt felszólítani a szabálysértés abbahagyására, a felszólítás eredménytelensége esetén pedig haladéktalanul értesíti a legközelebbi rendőri szervet, majd annak kiérkezéséig a tetten ért elkövetőt visszatarthatja, a helyszínt biztosítja.

***

Since 20th March, military police patrols are being conducted throughout Hungary, primarily in garrison towns in order to support public safety and raise security perception of the population with their presence. Soldiers patrolling in Tata are members of the HDF Military Police Center and the HDF Nagysándor József Signal and Command Support Regiment from Székesfehérvár.