Tüzér foglalkozáson jártak az Acélkockák – honvedelem.hu

tüzér Acélkocka

Fegyvernemi feladataikat gyakorolták az altiszti szakmai tanfolyam tüzér szakirányának résztvevői, azaz az Acélkockák, május 26-án, kedden, a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár Szomód melletti gyakorlóterén.

A tanfolyam március 23-án indult a dandár 101. Tüzérosztályának szervezésében, annak szakmai támogatásával. A 29 fős kurzuson az Acélkockák mellett részt vesznek olyan altisztjelöltek is, akiket alakulatuk – a tatai dandár mellett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár – iskolázott be, hogy a Magyar Honvédség egyetlen tüzér alegységének legjobbjaitól sajátíthassák el a tüzér, az aknavető és a páncéltörő ismereteket.

Ottjártunkkor a katonák – egyebek mellett – a löveg rajparancsnoki és a lövegkezelői beosztások ellátását gyakorolták, valamint aknavető és tüzérfelderítő képzésen vettek részt.

Molnár László főtörzsőrmester, a 101. Tüzérosztály törzsütegének megbízott vezénylőzászlósa kérdésünkre elmondta: a résztvevők az elmúlt hetekben elméleti és gyakorlati foglalkozásokon sajátíthatták el a tüzér fegyvernem sajátosságait. Megismerhették a felderítés különböző aspektusait, a rendszeresített tüzér fegyverzettechnikai eszközök jellemzőit, azok működését, álcázását, illetve gyakorolhatták a különböző beosztásokhoz – bemérő, tűzvezető és tüzér felderítő – kötődő feladatkörök ellátását.

„Fő célunk, hogy a leendő altisztek átfogó képet kapjanak a fegyvernem minden részegységéről, képesek legyenek a feladatokat teljes komplexitásukban átlátni. Ehhez manuális eszközökön folyik az oktatás, annak érdekében, hogy a leendő szakmájukba, annak hátterébe minél nagyobb rálátásuk legyen a tanfolyam végére. Az új eszközökre nem is kapnak a tanfolyam ideje alatt képzést, mivel a digitális eszközök nagyrészt automatikusan elvégzik a folyamatok nagy részét a kezelők helyett, így azokat csak bemutatják nekik, egyfajta kedvcsinálás jelleggel. Ezzel igyekszünk biztosítani, hogy a szükséges szakmai háttértudás a jövőben se vesszen el” – tette hozzá.

A tanfolyam július közepéig tart, az azt sikeresen elvégzők az ünnepélyes altiszti eskütétel után foglalhatják el beosztásukat a Magyar Honvédség alakulatainál, köztük a tatai dandárnál is.

***

The artillery NCO practical training started in March at the 101st Artillery Battalion of the HDF 25th Klapka György Infantry Brigade and will conclude in July.

Galéria: Tüzér foglalkozáson az Acélkockák

Szerző: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László

Forrás: Tüzér foglalkozáson jártak az Acélkockák – honvedelem.hu