Parancsnoki látogatás Koszovóban

Salvatore Farina vezérőrnagy, a KFOR leköszönő műveleti parancsnoka meghívására a napokban Koszovóba látogatott Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, hogy részt vegyen a parancsnoki beosztás átadás-átvételi ceremóniáján. A vezérőrnagy az ünnepség után a Slim Lines és a Novo Selo táborban is meglátogatta a műveleti területen szolgáló magyar katonákat.

pk 01

Fucsku vezérőrnagy négynapos programja rendkívül sűrű volt. Egyebek mellett találkozott a NATO koszovói missziójának katonai vezetőivel, illetve ellátogatott a Koszovóban szolgáló magyar békefenntartókhoz is, hogy tájékozódjon tevékenységükről, elhelyezési körülményeikről, az esetleges további feladatokról. A tábornok részletes jelentést kapott a magyar kontingens különböző elemeinek parancsnokaitól. Emellett állománygyűlésen tájékoztatta az állományt az aktuális kérdésekről is. A vezérőrnagy ellátogatott a Pejában található első világháborús osztrák-magyar temetőhöz is.

pk 02

A Magyar Honvédség az augusztusban Koszovóba érkezett - főként a tatai MH 25. Klapka György lövészdandár katonáiból álló - tizenegyedik váltással mintegy 120 fős létszámnövelést hajtott végre az egyesített balkáni hadszíntéren, ezzel több mint 300 főre emelve a Koszovóban szolgáló magyar katonák létszámát. Az új századot feladatvégrehajtás közben, egy előretolt műveleti bázison látogatta meg az ÖHP parancsnoka, ahol a század elhelyezési körülményeiről és feladatrendszeréről tájékozódott.

pk 03

A Novo Selo táborban, a többnemzeti harccsoportban szolgáló magyar „D" századról John P. Cogbill alezredes, a harccsoport parancsnoka elismerően nyilatkozott, külön kiemelve, hogy a magyar katonák rendkívül motiváltak, összeszokottak, feladataikat pontosan, határozottan és szakszerűen hajtják végre valamint fizikálisan is kiválóan felkészültek.
Ugyancsak elismeréssel szólt Pedro Brito Teixeira alezredes, a Slim Lines táborban települő portugál-magyar zászlóalj parancsnoka a magyar katonákról, a „C" századról és a velük történő együttműködésről.
Fucsku Sándor vezérőrnagy megköszönte a magyar katonák munkáját és elvárásként fogalmazta meg, hogy az elkövetkező fél évben is hasonlóan példás hozzáállást vár el a Koszovóban szolgálóktól.

Eseménynaptár

October 2017
Mo Tu We Th Fr Sa Su
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5