Törzsmunka: pontosság és koordináció

"Somlyói Fokos 2015"

Különféle korábbi hadgyakorlatok fiktív forgatókönyveiből már alaposan megismert Kékország és Pirosország idén sem képes békében egymás mellett élni… Az MH Bakony Harckiképző Központ, Szimulációs Gyakorló és Kiképző Központjában január 12-16-a között zajló, - az idei év első - számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsgyakorlatán - az MH 25. Klapka György Lövészdandár hathatós támogatásával - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) törzstiszti tanfolyamának hallgatói igyekeznek virtuálisan rendet tenni a harcoló felek között.

DSCF1886

A Somlyói Fokos 2015 nevű gyakorlat a törzstiszti tanfolyamon résztvevő 13 hallgató záró-gyakorlata. Itt adnak tudást mindazon ismeretekről, amelyeket a tanfolyam során elsajátítottak. A Magyar Honvédség teljes szakmai spektrumát lefedő hallgatóknak – ugyanúgy található a tanfolyamon környezetvédelmi tiszt, mint helikopter-vezető - nemzetközi környezetben végrehajtott, konvencionális támadó feladatot kellett kidolgozniuk, és aztán levezényelniük, a MARC és MARCUS szimulációs rendszerek segítségével.

Szloszjár Balázs alezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár megbízott parancsnok-helyettese elmondta: a gyakorlat végrehajtásáért teljes mértékben a tatai alakulat a felelős. Ők biztosítják a törzstisztek tevékenységét segítő-koordináló mentorokat, és az alájátszókat is.

DSCF1892

„A törzsmunka esszenciája a katonai döntéshozatali folyamat. A hallgatók ennek különböző lépéseit a múlt héten tanulták meg, és akkor dolgozták ki a feladatot, és a vonatkozó harcparancsot is. Ez a hét már konkrétan a harcvezetésről szól – itt teszteljük, hogy amit ők papíron kitaláltak; az mennyire megvalósítható a szimulációs térben. Azt is megtapasztalják, hogy harc közben milyen dinamikával zajlik a törzsmunka. Ehhez elengedhetetlen a pontos koordináció, hiszen nem csak lövész-századokat kell mozgatni, hanem logisztikai- egészségügyi- és légierős támogatás is zajlik. Nem mellesleg folyamatosan tájékoztatni kell a dandárparancsnokot arról, hogy mi is zajlik a harcmezőn” – mondta az alezredes.

DSCF1900

A tanfolyamon elméleti órákat tartó Kolossa Sándor önkéntes műveleti tartalékos alezredes kiemelte: ez a hét a hallgatók megmérettetése, itt mutatják meg, hogy milyen ismeretekre tettek szert a tanfolyamon. Közölte, hogy persze a záró-gyakorlatot megelőző felkészülési, feladat-kidolgozási hét legalább ugyanolyan fontos, mint a konkrét gyakorlati időszak. Mint mondta: a hallgatók jelenleg azt gyakorolják, hogy miként kell támadó feladat végrehajtása közben vezetni egy légierő-komponenst is tartalmazó, zászlóalj-harccsoportot.

Eseménynaptár

October 2017
Mo Tu We Th Fr Sa Su
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5