Látogatások a tatai dandárnál

  A mai napon a MH 25. Klapka György Lövészdandár téli HKR (Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer) begyakorlást tartott. A gyakorlással egy időben és részeként meglátogatta a laktanyát a tatai Vaszari János Általános Iskola jázmin utcai tagintézményének a 3. b. osztálya, valamint Lakatos Péter Krisztián soproni lakos. Péter egészségügyi okokból nem lehetett katona, de szívében mindig is az akart lenni. A dandár bár csak rövid időre, de teljesítette Péter vágyát. A program szervezését és lebonyolítását Simai István őrnagy koordinálta.

A téli HKR begyakorlás megkezdése előtt a részt vevő technikákat ismertették, a gyerekek megnézhették és be is ülhettek, szakmai felügyelettel. A Sopronból érkezett látogató elmondta, neki a BTR-80 a személyes kedvence, melyet volt lehetősége megtekinteni kívül-belül. A begyakorláson láthatták, hogy a T-72-es harckocsi hogyan képes vontatni Ural-4320 tehergépjárművet.

Ezt követően a laktanya színháztermébe vonultak a vendégek, ahol a dandár életéből videókat vetítettek, továbbá a gyerekek felpróbálhatták a rohamsisakot, málhamellényt, gázálarcot, valamint a gépkarabélyt és pisztolyt is megtekinthették. A következő program egészségügyi foglalkozás volt, ahol megismerkedhettek a gyerekek az újraélesztéssel, a stabil oldalfekvéssel, illetve a különböző kötszerekkel.

Zárásként a dandár zenekara adott koncertet a kisiskolásoknak. A repertoárban elhangzottak gyermekdalok, John Williams szerzeményei, ABBA slágerek, Bruno Mars illetve végszónak a MH 25. Klapka György Lövészdandár indulója.

A program végén Simai István őrnagy emléklapot adott át az iskoláscsoportot kísérő tanároknak. Lakatos Péter részére elhivatottságának elismeréseként, a dandár logisztikai főnökségének állománya emléktárgyat adományozott.

Vélemény, hozzászólás?