Idén is megrendezésre került az MH szintű Tüzérlövésszaki verseny Várpalotán

Hagyományokhoz híven, immár tizenkettedik alkalommal került megrendezésre az MH szintű Tüzérlövésszaki verseny Várpalotán. Ezen a megmérettetésen a Magyar Honvédség alakulatainak tüzér végzettségű, illetve tüzér beosztásban dolgozó katonái mérik össze  tudásukat a Baglyas-2 tűzvezető szimulációs rendszeren.

Az első napon a rendezvényt Dr. Szabó Tibor alezredes a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi- és Honvédtisztképző kar, Műveleti Támogató tanszék tanszékvezetője – egyben a verseny főszervezője – nyitotta meg. A megnyitón bemutatásra került a szimulációs rendszer, aminek célja, hogy olyan környezetet teremtsen, ahol az elsajátított tüzér szakismereteket és egyéni kreatív ötleteket a végrehajtók szabadon alkalmazhassák.

A versenyző csapatok egy D-20 ágyútarackos üteget (hat löveg) és három tűztámogató és tűzmegfigyelő csoportot (figyelőpont) irányítanak. Ezeknek a harcrendi elemeknek elhelyezkedését és paramétereit önállóan határozzák meg. A térben lévő többi alegység – a célok – helye kezdetben rögzített, majd meghatározott időközönként manővereket hajtanak végre. A programban megtalálható markáns meteorológiai és ballisztikai jellemzők biztosítják, hogy a megszerzett ismereteket alkalmazni kelljen.

Egy mérkőzés véget ér, ha az ellenfél tüzérütege megsemmisül (50% alá esik harcképessége, azaz 3 löveg harcképtelenné válik); vagy lejár a feladatra meghatározott idő (90 perc); vagy a versenyfelügyelő olyan szabálytalanságot észlel, amiért a csapatot ki kell zárni (például manőverezés közben elhagyják az alkalmazási területet); vagy valamelyik fél feladta a küzdelmet.

Az idei versenyen összesen 6 csapat vett részt, három csapat a 25. Klapka György Lövészdandártól, egy csapat az 5. Bocskai István Lövészdandártól illetve kettő csapat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tüzér szakirányáról.

Ezen a versenyen 3 különdíj került felajánlásra:

  • A legkevesebb lőszerfelhasználással elért győzelemért;
  • A leggyorsabb győzelmet elérő csapat részére;
  • Az egy mérkőzésen legtöbb célt pusztító csapat részére.

A verseny második napján a tüzérek megemlékeztek az 1994. július 25-i baleset áldozatairól. A nevezett napon aknavetőcső-robbanás történt a bakonyi lőtéren, az esemény során az egyik 120 milliméteres aknavető csöve, úgynevezett rátöltés következtében felrobbant. A robbanás kettő súlyos sérülést, és négy halálos áldozatot követelt. A várpalotai Kossuth Lajos laktanyában állított emlékművet megkoszorúzták, majd visszatértek a tüzérek a délutáni forduló lebonyolítására.

A zárónap délelőttjén három teremben folytak a helyezésekért vívott harcok. A szoros verseny végén a 25. Klapka György Lövészdandár állhatott a dobogó mindhárom fokára.

A helyezések a következőképp alakultak:

  1. helyezett: 101. Tüzérosztály 2. számú csapata, parancsnoka Kapocsi Márton hadnagy
  2. helyezett: 101. Tüzérosztály 1. számú csapata, parancsnoka Kapás Viktor István hadnagy
  3. helyezett: 36. Páncéltörő Rakétaosztály csapata, parancsnoka Galicz Mihály főhadnagy
  4. helyezett: NKE HHK 2. számú csapata, parancsnoka Hekeli József honvédtisztjelölt
  5. helyezett: NKE HHK 1. számú csapata, parancsnoka Bánki Szabolcs honvédtisztjelölt
  6. helyezett: MH. 5. Bocskai István Lövészdandár csapata, parancsnoka Ferenczi Szabolcs százados

 

A felajánlott díjak közül „a legkevesebb lőszerfelhasználással elért győzelemért” járó díjat a Bocskai István Lövészdandár csapata szerezte meg, parancsnoka Ferenczi Szabolcs százados. Az egy mérkőzésen legtöbb célt pusztító csapat a 101. Tüzérosztály 2. számú csapata lett, parancsnoka Kapocsi Márton hadnagy. A leggyorsabb győzelemért járó kupát pedig a 101. Tüzérosztály 1. számú csapata nyerte, parancsnoka Kapás Viktor István hadnagy.

Az eredményhirdetést követően a csapatok visszatértek helyőrségeikbe. A nevezett díjakat december 2-án a Komáromban, a monostori erődben megrendezésre kerülő tüzér napon vehetik majd át.

Vélemény, hozzászólás?