Tüzérnap az erődben

A rendezvényen felolvasták dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntő levelét, majd az elismeréseket és a jutalmakat átadása következett. 

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának elismerései után az „Év tüzére” díjat adták át. A Szent Borbála márványszobor kicsinyített, sorszámmal ellátott másolatát – amit 2005 óta ítélnek oda a legjobb tüzér katonának – idén Bartók Barnabás őrnagy, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. tüzérosztályának megbízott parancsnoka érdemelte ki.

„Jó Magyar Tüzérekért” Alapítvány kuratóriumának döntése alapján a „Kiváló Tüzér Oktató” elismerést a dr. Furján Attila nyugállományú alezredes kapta meg.

A rendezvényen dr. Szabó Tibor alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Műveleti Támogató Tanszékének vezetője a tüzér honvéd tisztjelöltek elméleti és gyakorlati felkészítésében huzamos időn keresztül tevékenykedő parancsnokok, támogatók, oktatók, közalkalmazottak és hivatásos állományú tisztek részére adott át elismeréseket. Ezt követően pedig kiosztották a Magyar Honvédség szintű tüzérlövésszaki verseny helyezettjeinek díjait, illetve a különdíjakat is.

A program a tüzérek az 1848/49-es szabadságharcban betöltött szerepéről, valamint a komáromi erődről szóló előadással folytatódott, majd dr. Szabó Tibor alezredes tiszteletbeli tüzérré avatta, Bíró László alezredest, az MH Altiszti Akadémia megbízott támogató helyettesét, illetve Holndonner Hermann alezredest, a Műveleti Támogató Tanszék adjunktusát.

A rendezvény zárásaként a meghívottak megtekinthették a forradalom és szabadságharc korabeli fegyverek kiállítását ás bejárhatták az erődöt.

Vélemény, hozzászólás?