Új vontató eszközzel bővült a Magyar Honvédség

Az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál február 8-10. között elméleti, illetve gyakorlati felkészítést tartottak a Magyar Honvédség által a Gépjármű Beszerzési Program keretében beszerzett nehézgép szállító szerelvények használatáról.

A RÁBA Jármű Kft-vel kötött szerződés alapján összesen három ilyen gépjármű szerelvény került leszállításra. A felkészítés során továbbá vizsgálták az eszközöket – melyek a TGS 40.540 6X6 BBS MIL típusú vontatóból és az STZ-H 6-74/80M nehézgép szállító félpótkocsiból állnak – a tatai dandárnál meglévő harcjárművek, műszaki gépek szállíthatósága szempontjából.

A jármű abból a célból került beszerzésre, hogy közúti- és terepviszonyok között bővítse a Magyar Honvédség lánctalpas technikáinak szállítási lehetőségeit. A vontató maximum sebessége 90 km/h, összgördülő tömege 120 tonna, ebből 46 tonna a saját tömege (a félpótkocsi 30,5 tonnás, a vontató pedig 15,5 tonnás). A félpótkocsi forgózsámolyos-nyerges rendszerű, hidraulikusan emelhető-süllyeszthető. A vontató a NATO szabványainak megfelel, így nemzetközi gyakorlatokon, valamint a Befogadó Nemzeti Támogatás keretében támogatást tud nyújtani más nemzetek technikáinak szállításához.

A képzésben a RÁBA, MAN, a GOLDHOFER és a SEPSON cég képviselői oktatóként vettek részt. Február 8-án az elméleti oktatás zajlott, másnap pedig kezdetét vette a képzés és a funkcionális próba. A gyakorlati oktatás keretében vezetési gyakorlatokat; a szerelvényre történő felállásokat, illetve a felállt technikák rögzítését, valamint a félpótkocsin rögzített technikával történő közlekedést sajátították el a katonák. A járművek közül egy maradt a helyőrségben, de egy-egy eszköz az MH 5. Bocskai István Lövészdandár (Hódmezővásárhely) valamint az MH Katonai Közlekedési Központ részére került átadásra.

Vélemény, hozzászólás?