Amerikaiak tartottak felderítő kiképzést

A MH 25 Klapka György Lövészdandár laktanyája január 23 és 27 között, egy héten át adott otthont a „mil2mil” felderítő tanfolyamnak.

Az előadássorozatra az ország összes alakulatától érkeztek felderítésben jártas szakemberek a szárazföldi haderőtől és a légierő részéről egyaránt. A két előadó, Brian McMullen zászlós és Abimael Deida főtörzszászlós az olaszországi 173-as légiszállítású dandár állományába tartozó katonák és az USA Army Europe oktatói több témában szélesítették a hazai felderítők ismereteit.

Az előadássorozat témáját képezte többek között a felderítő főnökség illetve a dandár harcvezetők feladatainak ismertetése, valamint a felderítők szerepe a tervezésben. A 2017-es évben ez volt az első felderítő témakörű előadás, ezen kívül még két hasonló jellegű rendezvénysorozat lesz, Debrecenben és Szolnokon.

Apáti Péter alezredes – Dandár Felderítő Főnökség, részlegvezető – elmondta, hogy a felderítő tanfolyam nagyon fontos a Magyar Honvédség részére. Az előadássorozaton a felderítés tudományos ismereteit sajátították el, valamint a kurzus végére a nemzetközi környezet elvárásai is tisztábban láthatóvá váltak.

Nem utolsó sorban, ahogy az alezredes úr megjegyezte az előadások jó lehetőséget biztosítanak „kialakítani egy magyar felderítő közösséget”.

Vélemény, hozzászólás?