Vízlövés gyakorlat

A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár 101. Tüzérosztályának kijelölt állománya vízlövést hajtott végre D-20 ágyútarackokkal 2017. április 19-én, szerdán.

A vízlövés a 4. számú technikai kiszolgálás részét képezi, mely során ellenőrzik a lövegek működőképességét valamint az éleslövészetre való alkalmasságukat. A vízlövés végrehajtása előtt a lövegekről leszerelték a csőszájfékeket, előkészítették a tüzelőállásokat. A tüzelőállásba érkezés után a lövegeket „harchoz” tették és beásták a talpszárakat. A lövegjavítók végrehajtották a szükséges ellenőrzéseket, majd megkezdődött a vízlövés. Ennek során a csőbe egy dugót helyeztek, amit zsírral kentek meg; ezt követően a csőbe 48 liter vizet és víztöltetet helyeztek.

A lövés kiváltásakor csak az irányzó és a lövegparancsnok tartózkodik a lövegnél. Vízlövés során a tüzelés mindig elsütőzsinórral történik. A fegyverzettechnikusoknak minden tüzelés után ellenőrizniük kell a cső hátrasiklását valamint a fék- és helyretoló berendezések állapotát. Lövegenként négy lövést adtak le, amennyiben ennek során egyszer sem volt meghibásodás, akkor a löveg alkalmas éleslövészetre. A vízlövészet befejezése után a lövegek karbantartásra kerültek.