Egészségügyi keresztképzés kezdődött a tatai helyőrségben

A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Egészségügyi Központjának állománya és az amerikai 4-10 Páncélos Felderítő Ezred Tatán állomásozó századának egészségügyi szakállománya keresztképzést hajtott végre május 4-én.

A több foglalkozásból álló szakmai továbbképzés első lépcsőfoka – magyar részről – a saját egészségügyi felszerelések, mentéstechnikai eszközök, illetve a tatai helyőrség rendelőjének bemutatása volt. Ismertetésre került többek között a KED mellény, mely egy hossztengelyén merevítőkkel megerősített eszköz. A mellény a mellkashoz három, a végtagokhoz egy-egy hevederrel rögzíthető, a fej tépőzárak segítségévek stabilizálható. Hátoldalán pedig fogantyúk könnyítik a sérült kimentését.

A magyar katonák bemutatták a lapáthordágy illetve a vákuum-matrac használatát is. A lapáthordágy fontos szerepet játszik az elsősegélynyújtásban, mivel segítségével a sérült felemelhető anélkül, hogy mozgatni kellene. A hordágynak nem csak a formája, de rögzítő szíjai is tökéletes stabilitást biztosítanak a betegszállítás alatt.
A vákuum-matracot többfajta sérülésnél, például gerinc- és combcsonttörés esetén alkalmazzák. Ez a mentéstechnikai eszköz a sérült személy egész testének vagy testrészeinek pontos rögzítésére szolgál. A matrac zárószelepe szívó csatlakozására illetve a külső légnyomás lezárására is alkalmas. Légtartó állapotban a benne lévő golyócskák egymáshoz képest könnyen elmozdulnak, így a matrac formálható. Ha a szelepen keresztül a levegőt kiszívják, a golyócskák a külső légnyomás hatására elmozdíthatatlanul egymáshoz feszülnek, ezáltal a matracot a kialakított formában rögzítik. A sérült szállítását a matracra szerelt fogantyúk könnyítik.

A felek ezen felül megismerkedtek egymás harci egészségügyi-kiürítési valamint a CLS (Combat Lifesaver Course – Harctéri életmentő katona) képzés oktatási tematikájának rendszerével is. Magyarországon első alkalommal 2009 februárjában rendeztek CLS kiképzést. Az itthon folyó képzés első két évében önkéntes alapon történt a felkészítésen való részvétel, 2011-től azonban első sorban a missziókba induló kontingensekre jellemző a tanfolyamon való részvétel. A harctéri életmentő katona feladata, hogy a harctéren illetve műveleti területen leggyakrabban előforduló, halált okozó sérüléseket ellássa, szükség szerint életmentő beavatkozásokat hajtson végre.
A képzés következő részében az amerikai egészségügyi felszerelések kerülnek ismertetésre. A felek – tervezetten – további keresztképzéseket is végrehajtanak az elkövetkező időszakban, a leterheltség függvényében. Az interoperabilitás jegyében beállított harchelyzetek, mentési metodikák végrehajtása lesz a további keresztképzések tárgya.

Vélemény, hozzászólás?