Véget ért az idei első Honvédelmi Tábor a tatai laktanyában

Az elmúlt hét mozgalmas eseményeit izgalmas járőrverseny zárta a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában. A 11. Harckocsi zászlóalj által lebonyolításra kerülő táborban huszonnégy 14 és 18 év közötti diák vett részt.

A fiatalok között akadtak friss résztvevők, de voltak olyanok is, akik visszatérőként érkeztek a táborozásra. A Honvédelmi Tábor célja olyan programok biztosítása, melyek eltérnek a hétköznapi gyakorlattól, erősítik a csoporton belüli koherenciát és a hatékony együttműködést, ezzel hozzájárulva egy összetartó, a honvédelem ügyét fontosnak tartó közösség kialakulásához. A fiatalok a hét folyamán belekóstolhattak, hogy milyen egy katona élete. Az első napon a körlet elfoglalása és a ruházat valamint a kiegészítők kiosztása után megkapták a munka-, baleset- és környezetvédelmi oktatást. A tábori napok mozgalmassága tartalmas időtöltést biztosított a fiatalok számára. A foglalkozások reggeltől-estig tartottak, az irányított szabadidő alatt pedig különböző katonai ismereteket sajátítottak el.

Megismerték a szolgálati szabályzatot valamint harcászati ismeretekből megtanulták a menetet, a menetalakzatot (farkasfog alakzat) és a menetbiztosítást. Ezen felül részt vettek egy technikai bemutatón, ahol a D-20 ágyútarack paramétereit ismertették meg velük. A laktanya pince lőterén pedig kispuska lövészetet tartottak. A programok között szerepelt még alaki foglalkozás – ahol a különböző katonai mozgásokat tanulták meg –, túlélési technikák, tereptan, híradó valamint egészségügyi alapismeretek elsajátítása, őrfelkészítés, airsoft lövészet, és harcászati foglalkozás, ahol a lőállás kiásása illetve álcázása után tüzérségi tűz és légitámadás szimulációs feladatokat hajtottak végre. A lőkiképzésen pedig megtanulták a gépkarabély szét- és összeszerelését.

További képek elérhetőek itt:

Véget ért az idei első Honvédelmi Tábor a tatai laktanyában