Harckocsizó fegyvernemi nap

A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár harckocsi zászlóaljának katonái fegyvernemi napjukat ünnepelték a szomódi lőtéren 2017. július 25-én.

Az ünnepi sorakozón felolvasták Dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi miniszterének és Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvédelmi vezérkar főnökének levelét, melyben köszöntötték a harckocsizó fegyvernem hivatásos és szerződéses állományát, valamint a polgári dolgozókat. A harckocsizó állomány védőszentje Szent Kristóf, az úton lévők és útra kelők védelmezője; a választás természetesen nem véletlen és egyidős a fegyvernemmel, mint ez a köszönőlevélben is szerepel: „…az új páncélos fegyvernem már kialakulásakor előszeretettel helyezte magát Szent Kristóf oltalma alá, azt kérve tőle, hogy mindennapi feladataik teljesítéséből, emberségüket megtartva, épségben térhessenek haza. Ünnepnapjukon most is ez a legfőbb jókívánságunk Önöknek.”

A sorakozón továbbá elismeréseket adott át a harckocsi-zászlóalj állományának, Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az Összhaderőnemi Parancsnokság, szárazföldi haderőnem főnöke, Horváth Gábor dandártábornok, a tatai dandár dandárparancsnoka és Horváth Sándor őrnagy, a harckocsi-zászlóalj megbízott parancsnoka. A rendezvényen statikus és dinamikus bemutatót is tartott a zászlóalj állománya. Dr. Isaszegi János nyugállományú vezérőrnagy könyvbemutatót tartott a Zrínyi kiadó könyveiből. A gyerekek számára felállítottak egy ugrálóvárat, a 9. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai pedig egy Jet-Fly szimulátorral járultak hozzá az eseményhez. A nap színesítéséhez hozzájárult az elmúlt héten a BRAVE WARRIOR gyakorlaton részt vett horvát harckocsi-alegység egy M84 harckocsija. A rendezvényt a harckocsizók anyaalakulata, a horvát szárazföldi haderő Gárda Páncélos-Gépesített Dandárának parancsnoka és vezénylő zászlósa is megtisztelte jelenlétével.

További képek elérhetőek itt:

Harckocsizó fegyvernemi nap