Tüzér fegyvernemi nap

Megtartották a tüzér fegyvernem központi ünnepségét a tatai laktanyában december 4-én, ahol az állománygyűlésen felolvasták a honvédelmi miniszter és Honvéd Vezérkar főnök levelét, majd Huszár János altábornagy mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta a tüzérek helytállását nemcsak a saját szakterületükön, hanem más feladatokban is.

Az elismerések, továbbá az éves tüzér lövésszaki verseny díjainak átadása során az Év Tüzére kitüntető címet adományozták Sásdi Imre alezredesnek, a 25/36. Páncéltörő Rakétaosztály parancsnokának. A díjátadást dr. Kovács Vilmos ezredes hadtörténeti előadása követte, majd az összegyűltek a tüzéravatás helyszínére vonultak.

A tüzéravatás során nemcsak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tüzér szakirányán hallgató honvédtisztjelölteket, hanem tiszteletbeli tüzéreket is avattak. Somkutas József nyá. ezredes és dr. habil. Berek Tamás alezredes avatásával a tiszteletbeli tüzérek száma 51 főre gyarapodott. A tüzéravatás során az avatandó tüzéreknek lőniük kellett egyet a rendszeresített D-20 ágyútarackkal, majd az avatóik a töltőfával a fenekükre ütöttek egyet „Nesze neked kopasz tüzér!” kiáltással. Válaszul a „Köszönöm, öreg tüzér!”-t kell kiáltaniuk, mert ha nem elég hangosan teszik, akkor újabb ütleget kell elszenvedniük. Ezt a mozzanatot követte a tüzéreskü, melyet csak a tüzér szakirány hallgatóinak kellett tenniük. A tiszteletbeli tüzérek kaptak egy névre szóló díszhüvelyt, valamint egy elismerő oklevelet. Az avatási szertartás utolsó két mozzanata a Borbála kard általi tüzérré fogadás, valamint a Tüzér Rettenetes elfogyasztása a V-90 időzíthető gyújtó gyújtókupakjából. Természetesen ennek az italnak az elfogyasztása is vezényszavakra történik. A „Tölts” vezényszóra ajkukhoz emelik a gyújtókupakot, majd a „Üríts” vezényszóra megisszák. Az avatás után állófogadáson nyílt lehetősége a tüzér közösségnek a kötetlen beszélgetésre és a közös emlékek felelevenítésére.

További képek elérhetőek itt:

Tüzér fegyvernemi nap

Videó:

Tüzér fegyvernemi nap – Tüzér eskü

Készítette: Pogrányi Viktória

Közzétette: MH 25. Klapka György Lövészdandár – 2017. december 7., csütörtök