Elsőként…

Már több mint egy hónapja a koszovói műveleti területen teljesítenek szolgálatot az MH KFOR Kontingens 18. váltásának első, azaz „Alpha” századának katonái. Az „első” itt nemcsak a sorrendbeli megnevezésüket mutatja, hiszen a század teljes állománya az elsők között érkezett meg a műveleti területre, elsőként tettek sikeres FOC (Full Operational Capability – Teljes Hadműveleti Képesség) vizsgát, illetve elsőként kezdték meg a járőr- és készenléti szolgálatokat.

A század műveleti területen töltött szolgálati ideje három fő tevékenység köré csoportosítható. Szolgálati készenléti feladatok ellátása, kiképzési feladatok végrehajtása, és – amennyiben a kialakult helyzet ezt megkívánja – alkalmazás a KFOR harcászati tartalék feladatrendszerének megfelelően. Ez tehát megköveteli a kiváló felkészültséget és a magas készenléti szintet, ami igen nagy felelősség. A parancsnokság kiképzési foglalkozásokon minden lehetőséget megragad arra, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a katonákból.

Gégény Sándor százados, az első század parancsnoka elmondta: az állomány kifejezetten motivált, és nagyon tanulékony – ami annak köszönhető, hogy nagyon sok a fiatal, tettrekész katona közöttük. „Sok az első missziós katona, akiknek ez az első igazi megmérettetésük – ők nem félnek kérdezni, és nagyon aktívan vállalnak részt minden feladatban. Emellett azonban sok olyan »régi motoros« van a legénységi állomány és az altisztek soraiban, akinek ez már sokadik külszolgálatuk. Ők segítik, tanácsokkal látják el, mentorálják fiatalabb társaikat” – mondta a százados.

A kiképzések részeként gyakran kerül sor nemzetközi erőkkel való együttműködésre is. Nagyon jó példa volt az elmúlt hetekben a török és osztrák századdal való közös kiképzés, hiszen a magyar katonák a felkészülés során komoly erőfeszítést tesznek a tömegoszlatási képességek (CRC) fejlesztésére, azon belül is az úgynevezett Fire Phobia (tűzfóbia) gyakorlatokon elsajátítható készségekre. Ezt a technikát oktatják a szövetséges erőknek, lehetőséget biztosítva arra, hogy katonáink megismerjék a különböző nemzetek saját technikáit, illetve az itt kialakult bajtársi kötelékek a jövőben elősegítik a közös feladat-végrehajtást is.

Forrás: Honvedelem.hu – Elsőként…