Együttműködés katasztrófahelyzetben

Több mint kétszáz magyar katona vett részt a KFOR idei első, Silver Sabre 2018 elnevezésű, nagy láthatóságú gyakorlatán. A látványos kiképzési foglalkozásnak a pristinai repülőtér, illetve a Kosovo Security Force, azaz a koszovói biztonsági erők Pomozatin tábora adott otthont.

Nagyon erős, a Richter-skála szerinti 6,2-es erősségű földrengés rázta meg Koszovót, amelynek következtében számos épület összedőlt és az ország áramellátási infrastruktúrájának mintegy fele megsemmisült. A NATO-tagországok és más államok azonnal segélyszállítmányokat indítottak Koszovóba, amelyek kiosztása azonban akadozik, s ez komoly tüntetéssorozathoz vezet, ennek felszámolását a koszovói biztonsági erők mellett az országban működő nemzetközi missziók kapják feladatul.

Ez a szituáció volt az alapja a NATO koszovói békefenntartó missziója, a KFOR vezetésével szervezett, az elmúlt két hét során végrehajtott, Silver Sabre 2018 elnevezésű, nagy láthatóságú gyakorlatnak. A koszovói biztonsági erők és katasztrófavédelmi szervek, valamint az országban működő missziók – az Európai Unió jogi és igazságügyi missziója (EULEX) és a KFOR – bevonásával végrehajtott gyakorlat első hetében parancsnoki és törzsvezetési gyakorlás során tervezték meg a részt vevő szervezetek együttműködését. A második héten pedig mindezt a gyakorlatban is megvalósították.

„A látványos foglalkozássorozatnak nemcsak kiképzési, hanem hadműveleti céljai is voltak. Utóbbiak közül kiemelném a katasztrófavédelmi helyzetben aktivizálható képességeink bemutatását a lakosságnak, valamint a helyi döntéshozóknak” – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére Csombók János dandártábornok, a KFOR parancsnokhelyettese, a gyakorlat igazgatója. Hozzátette: a gyakorlatban mintegy ezer katona, rendőr, civil alkalmazott, illetve kétszáz gépjármű – közülük a KFOR hat helikoptere – vett részt. „Idén először sikerült elérnünk, hogy az ilyen feladatokra alkalmazható, az országban jelen lévő összes szervezetet bevontuk, s azok megmutathatták saját képességeiket” – fogalmazott a tábornok.

A látványos gyakorlat április 27-ei VIP-napját Salvatore Cuoci vezérőrnagy, a KFOR parancsnoka nyitotta meg a Kosovo Security Force (KSF), azaz a koszovói biztonsági erők Pristina mellett található Pomozatin táborában. A rendezvényen Csombók János dandártábornok vázolta a kialakult helyzetet és ismertette a részt vevő szervezetek feladatait. A táborban tartott bemutatón a pusztító földrengés utáni mentést demonstrálták a helyi rendőri és katasztrófavédelmi erők, valamint a KSF speciális kutyás és hegyi kutató-mentő alakulatai. A sebesültek mentésébe természetesen a KFOR erői is bekapcsolódtak.

A másik helyszínen – a pristinai nemzetközi repülőtér katonai „termináljához” vezető aszfaltúton – pedig tömegkezelési tevékenységet mutattak be a gyakorlatba bevont erők. A Silver Sabre 2018 forgatókönyve szerint a földrengés utáni negyedik napon már megérkeztek az első segélyek a repülőtérre, ám azok kiosztása nem kezdődhetett meg egy bűnözői csoport miatt, amely rá akarta tenni a kezét a szállítmányokra. A „közismert személyeket” a koszovói rendőrség különleges alakulata letartóztatta, ez azonban nagyon komoly tiltakozáshullámot indított el a helyiek között. Az egyre erőteljesebbé váló tüntetéseket a koszovói rendőrség tömegkezelő erői nem tudták feloszlatni, ezért az EULEX lengyel tömegoszlató alegységét is bevetették. Mivel ők sem jártak sikerrel – harmadik reagáló erőként – a KFOR-t alkalmazták. A NATO vezette békefenntartó misszióból az olasz carabinierikből álló MSU (Multinational Specialized Unit, azaz Többnemzeti Különleges Egység) egyik szakasza és a magyar katonák alkotta KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj két manőverszázada végül sikerrel oszlatta fel a dühös tömeget.

A bemutatót követően Csombók János dandártábornok a gyakorlatot „nagyon sikeresnek” ítélte meg. Mint fogalmazott: a 20 NATO-tagországból és 8 partnernemzetből álló KFOR bebizonyította, hogy sikeresen képes együttműködni a helyi biztonsági és katasztrófavédelmi erőkkel.

„A gyakorlat során a magyar katonák az alaprendeltetésükből adódó feladatokat láttak el, azaz a zászlóalj tömegkezelési képességeit mutatták be. Minderre külön nem kellett készülnünk, hiszen ez benne van a képességrepertoárunkban és a zászlóalj katonái folyamatosan fenntartják ezt a képességüket” – mondta Horváth Sándor alezredes, a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljat alkotó MH KFOR Kontingens 18. váltásának parancsnoka. Hozzátette: a kontingens közel két hónapja tartózkodik a műveleti területen. Ez az időszak „zsúfoltan, illetve kiképzési foglalkozásokkal tarkítva” telt. A két század sikeres validációs gyakorlatot hajtott végre, amely arra ad felhatalmazást, hogy szükség esetén Koszovó egész területén alkalmazni lehessen őket. Ezt követően megkezdték az elöljáró által elrendelt járőrtevékenységet és a saját maguknak betervezett kiképzési feladatok végrehajtását.

Forrás: Honvedelem.hu – Együttműködés katasztrófahelyzetben