Amerikaiakkal gyakorlatoztak a magyar katonák – Kemma.hu

“A Taliga-hegy és környéke a halandó számára teljesen kihaltnak tűnik. Csak a szakavatott katona veszi észre, és ő is inkább csak látcsővel, hogy a szomódi lőtérrel szemközti cserjés- bozótos Gerecse lankáin felderítők „tisztogatnak”.

A Magyar Honvédség és az amerikai hadsereg közös gyakorlásának az egyik színtere a szomódi lőtér volt. A két sereg együttműködése zavartalanul fejlődik. Ennek bizonyítéka, hogy tegnap folytatódott az a kiképzőprogram, amelyre már júniusban megérkezett az amerikai 4. lovassági zászlóalj.

A lőtér keleti szegletében páncélos, lánctalpas Bradley-k pihentek. Az amerikai felderítő század tagjai sürgölődtek körülöttük. A terepen, mint árnyalakok harcosok bukkantak fel, illetve szállító járművek forgolódtak. Ma pedig már az M1 Abrams-ekből álló harckocsizó szakasz is bekapcsolódik a közös műveletbe.

– Az amerikai páncélos felderítő század van jelen – jegyzi meg Farkas Gábor alezredes, a tatai helyőrség 2. lövészzászlóaljának parancsnoka. – A negyven amerikai gyalogos mellett egy magyar lövészszakasz tevékenykedik majd kinn a terepen. Honvédjeink hamarosan MI 17-es helikopterrel érkeznek a helyszínre.”

Szöveg: Petrik József

Kép: Zantleitner Ingrid / 24 Óra

 

A teljes cikk elérhető itt:
Amerikaiakkal gyakorlatoztak a magyar katonák