Harckocsivezető képzés Tatán

Szeptemberben elkezdődött az újonnan beosztásba helyezett harckocsivezetők egyéni szakfelkészítése az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.

Egy T-72-es harckocsit nagy élmény vezetni, de ahhoz, hogy valaki kellő biztonsággal tudjon közlekedni a negyven tonnás harcjárművel előbb részt kell, hogy vegyen a harckocsivezetők számára tartott kiképzési foglalkozásokon és egyéni felkészítésen. A 11. Harckocsizászlóalj résztvevő állománya szó szerint az alapoktól kezdi az ismerkedés a harckocsival. Tantermi foglalkozásokon sajátítják el a jármű szerkezeti felépítését és működési elvét, ebben nagy segítség számukra a csővázas harckocsi. Az elméleti részt követik majd a gyakorlati foglalkozások, ahol már az addig megszerzett tudásukat kamatoztathatják a katonák.

A többhetes kiképzés célja, hogy a leendő harckocsivezetők megtanulják és kellően begyakorolják mindazon tevékenységeket, melyek biztosítják a harcjármű szakszerű technikai kiszolgálását, az üzemeltetés során fellépő előfordulható meghibásodás megelőzését, felismerését, elhárítását. A katonáknak a foglalkozások során elsajátítják az egyes fődarabok beszabályozottságának szakszerű ellenőrzését is. A kiképzés végére képessé válnak a harcjármű technikai kiszolgálás területén végrehajtandó feladatok önálló elvégzésére.

Szöveg és kép: Petrovics Renáta