Harckocsi vezetési gyakorlat

Először csak halk morajlás hallatszott a távolból, majd az egyre erősödő zajjal a föld is érezhetően remegni kezdett az ember lába alatt, ahogy a negyven tonnás vas monstrumok egyre közelebb értek. Van valami felemelő abban a látványban, mikor egy T-72-es harckocsikkal felszerelt kötelék szántja fel a tatai gyakorlóteret. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljának katonái tartottak vezetési gyakorlatot az újonc harckocsi-vezetőknek szeptember utolsó hetében az alakulat gyakorlóterén.

A kiképzési foglalkozás célja, megtanítani és begyakoroltatni a vezetőket a harcjármű vezetésre terepen, különböző időjárási és látási viszonyok mellett, a mozgás módjának megválasztásával, összhangban a terep és a jármű sajátosságaival. A katonák kamatoztathatták az előző hetekben – tantermi és telephelyi foglalkozásokon – megszerzett tudásukat, ahol a harckocsik technikai jellemzőivel, felépítésével és vezetési sajátosságaival ismerkedtek meg. A nagytávolságú vezetési gyakorlat során pedig a 11. Harckocsizászlóalj kezdő harckocsivezető beosztású katonái megismerkedtek az oszlopmenet szabályaival.

A több héten át tartó fáradtságos kiképzés végén egy vezetési vizsga várt a résztvevő állományra, ahol egy előre kijelölt pályán a meghatározott átlagsebességgel kellett végig vezetniük. A több mint 3000 méter hosszú, változatos terepszakaszon különböző nehézségű feladatokat hajtottak végre a katonák.

Szöveg és kép: Petrovics Renáta