Hadműveletiek és kiképzésiek napja

Október hónap nemcsak nemzeti ünnepeinkről neves, hiszen 15-én ünneplik a Magyar Honvédségnél a hadműveletiek és kiképzésiek napját.

Ez a két szakma fontos szerepet tölt be az alakulatok és az alegységek törzseiben, hiszen a hadműveletnek kell koordinálnia az alakulatnál folyamatban lévő eseményeket, irányítania a szolgálatokat, illetve terveznie a hazai és nemzetközi gyakorlatokat. A kiképzés felügyeli és koordinálja az alakulat, illetve alegységek katonáit érintő kiképzéseket, beiskolázásokat, szolgálati érdekkel összefüggő tanfolyamokat.

A derűs, ámde hűvös október 15-i napon, a tatai alakulat hadműveleti- és kiképzési szakemberei közösen meglátogatták a Monostori erődöt, ahol teljes tárlatvezetést kaptak. A tárlatvezetés után Nagy Péter, az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület vezetője mutatta be az 1848-49-es fegyvereket, külön demonstrálva azok hatékonyságát.

A látogatás zárásaként a komáromi Klapka György múzeum képviseletében Számadó Emese tartott előadást Klapka György életéről és a Komárom körüli harcokról 1848-49-ben. Az érdekes előadások végén a katonák két tesztlapot töltöttek ki, az egyikben a meghallgatott előadások tartalmára szóló kérdésekre kellett válaszolniuk, a másikban pedig az MH 25. Klapka György Lövészdandárral kapcsolatos általános tudásukat mérték fel. A két kategória első három helyezettje díjazásban részerült.

Közös ebéd keretében a dandár megbízott parancsnoka, megbízott törzsfőnöke és vezénylő zászlósa köszöntötte a két szakma képviselőit. A rendezvény zárásaként – hagyományteremtő szándékkal – elültették a 2018-as év hadműveletiek fáját és a 2018-as év kiképzésiek fáját. A fák gondozását a szakmák képviselői fogják végrehajtani.

Szöveg: Kapás Viktor István hadnagy

Kép: Petrovics Renáta és a szerző felvételei

A cikkhez tartozó galéria elérhető itt: Hadműveletiek és kiképzésiek napja