“Mert nincs diadal a halálon, csupán a dal…!” – gyásznapi koncert a dandárzenekarral

Igen különleges zenei élményt tudhatott magáénak az, aki a tatai dandárzenekar Nemzeti Gyásznap alkalmából rendezett koncertjén vett részt a Piarista Rendház dísztermében. A rendezvény jelentőségét emelte, hogy az eseményt Michl József polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő is megtisztelte jelenlétével.

A koncertet tematizálta a nemzet tragédiájaként értelmezhető megtorlás időszakára való emlékezés, de ezen túllépve a gyász, mint lélektani folyamat különböző vonatkozásai lehetővé tették a színesebb repertoár kialakítását. Közismert gyászindulók és gyászzenék mellett, filmzeneként, a túlvilági lét mesés bemutatásával közönségsikerré vált „Coco” című rajzfilm Oscar-díjas búcsúdala is elhangozhatott.

Mindezek mellett ősbemutatóra is sor kerülhetett: három tétel hangzott el a „Történet 1938-ból” című új zenés színmű kísérőzenéjéből, melynek szerzője Balázs Attila. A Tata és Tóváros egyesítésének 80. évfordulója alkalmából komponált mű hangulatfestő szemelvényei remekül kapcsolódtak a műsor jellegéhez. Bár a zeneművek mind-mind valamilyen összefüggést mutattak  a gyásszal, mint veszteségérzettel, elmúlással, mégsem komor és szomorú előadást hallhattunk. Sokkal inkább lélekemelőt, elgondolkodtatót. A koncert zárásaként pedig Zelk Zoltán „Sirály” című gyászódájának részletei hangozhattak el, rendhagyó módon a karmester ihletett előadásában.

Az est befejezéseként, Michl József polgármester úr köszöntő szavai után a Szózat hangjaival ért véget az 1956-os ünnepkör tatai programsorozata. A koncert folyamán vezényelt Balázs Attila őrnagy és Román Géza százados.

Szöveg: Herczog Adrienn

Kép: Tata város önkormányzata