Vezetni tudni kell!

Gép- és harcjármű-vezetési gyakorlatot tartottak a napokban Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. Az alakulat Vértesszőlős mellett található úgynevezett „C” gyakorlótéren terepjáró személy- és tehergépjárművekkel, valamint gumikerekes harcjárművekkel teljesítették a kijelölt pályát a katonák.

A kiképzést az alakulat Logisztikai Zászlóalja szervezte a gép- és harcjárművezető beosztásban szolgáló katonák számára. A tatai katonákhoz a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred hat harcjárművezetője is csatlakozott, akik a BTR-80-as képzésen vesznek részt.

A dandárnál rendszeresített harcjárművek közül a BTR-80-asok, valamint Uralok, Unimogok, Rábák és Mercedesek vettek részt a feladatok végrehajtásában. A vizsgát megelőzően a résztvevők végrehajtották az úgynevezett 5/a hosszú távú vezetési gyakorlatot, ahol a terep mellett gyakorolhatták a közutakon való közlekedést is.

A kiképzés végén a résztvevők vizsgát tettek. Ennek során három kilométer hosszú pályán nyolc akadályelemet kellett leküzdeniük. A feladatok közt megtalálható volt a szlalom, egyenes és „s” alakú szűk átjáró is. A vezetési gyakorlatot minden részt vevő katona sikeresen teljesítette.

Szöveg és kép: Petrovics Renáta

A cikkhez tartozó galéria elérhető itt: Vezetni tudni kell