Ablak a múltba

Szép példája a kultúra ápolásának a tatai katonazenekar közreműködése egy olyan színdarab létrejöttében, ami a dandár helyőrségének megszületéséről szól. Az alkotás emléket állít Magyary Zoltánnak és annak az összefogásnak, amelynek eredményeképp egy csodálatos, a kor színvonalának megfelelő, élhető kisváros jöhetett létre 80 évvel ezelőtt.

Mivel ez a korszak a mai fiatalok számára nehezen érthető, az akkori nyelvezet, szokások, erkölcsök mára már megkoptak – így a mű olyan nyelven szól a hallgatósághoz, amit mindenki ért: a zene nyelvén. Szerethető dallamok színesítik a darabot, melynek zenéjét a Magyary Zoltán szerepét játszó Balázs Attila őrnagy a tatai dandárzenekar karmestere szerezte, és a zenekar művészei játszották hangfelvételre.

„Íme megszületett Tata musicalje” – mondhatnánk. És valóban – megható látni, hogy az egyesítés idején született korosztály képviselői ugyanúgy feltűnnek a színpadon, mint gyermekeik, unokáik, sőt dédunokáik korosztálya – az egy évtizede napvilágot látott vásározó gyermekek. A városegyesítés megtörténik, ahogyan a két távolba szakadt fiatal is újra egymásra talál – hogy minden generáció együtt énekeljen a fináléban az új Tata reményteljes jövőjéről. A Bognár Istvánné által írt, vígjátékba hajló bájos kis színmű a nézők kedvencévé válhat.

Kép és szöveg: Herczog Adrienn

Forrás: Tata Tv  – 181212 Magazin
A cikkhez tartozó galéria elérhető itt: Ablak a múltba