Mesterlövészképzés Tatán

Véget ért az MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. Lövészzászlóalj bázisán megtartott, a mesterlövész beosztásba tervezett katonák szakirányú felkészítésének első ciklusa. Az öthetes kurzust sikeresen teljesítők „mesterlövész beosztásra alkalmas” minősítést kaptak.

A mesterlövészek szerepének megközelítésére úgy lehet gondolni, hogy a modern harcmező domináns „ragadozója” a távcsöves vagy mesterlövész puskával felszerelt katona. Ők számítanak a legfelkészültebb gyalogoskatonának, és erősokszorozók a parancsnokok kezében. Pontos lövéseikkel nemcsak a kiemelt célpontok megsemmisítését valósítják meg, hanem a lövéseik által kiváltott pszichológiai tényező megsemmisítő hatást tud gyakorolni az ellenséges erőkre.

A tatai dandár által szervezett tanfolyam lövészeti felméréssel, majd kompetencia vizsgálattal indult, ahol a kiképzendők matematikai és fizikai ismereteinek tudásszintjét mérték fel a kiképzők. A jelentkezők létszáma a felkészítés megkezdésekor 22 fő volt. Az öthetes alaptanfolyamot befejező mesterlövész katonáknak széleskörű tudás birtokában kell lenniük, hiszen rendelkezniük kell katonaföldrajzi és tereptan ismeretekkel, idegen fegyverismerettel, optikai ismeretekkel, tudniuk kell lopakodni, álcázva, rejtetten haladni. A lövés kiváltásához tudniuk kell a szükséges kül- és belballisztikai ismereteket és a hozzájuk tartozó számításokat, a precíziós lövészismereteket 600 méter távolságig, illetve a helyszöggel való lövést. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a mesterlövész helyzete és a célpont között magassági eltérés van, azaz a mesterlövész alacsonyabb helyről magasabbra, vagy épp fordítva, magasabbról alacsonyabb helyre hajt végre lövést.

A kiképzésért felelős Debreceni Tibor zászlós elmondása szerint, a ballisztikai számítások, illetve az elméletben megszerzett ballisztikai ismeretek gyakorlati alkalmazása jelentette a legnagyobb kihívást a katonáknak. A megszerzett elméleti tudást tantermi körülmények között jól tudták használni, ám azt gyakorlatban időre és szélsőséges időjárási körülmények között is tudniuk kellett alkalmazni, különböző napszakokban, 600 méter távolságig.

A zászlós hozzátette: a tanfolyamot elvégzett katonák „mesterlövész beosztásra alkalmas” minősítést kaptak. Az alapkurzust sikeresen teljesítő hét katona részére a képzés végrehajtásáról szóló igazolást az 1. Lövészzászlóalj parancsnoka írta alá, illetve egy hármas számmal ellátott mesterlövész felvarróval is gazdagodtak.

Az 1. Lövészzászlóalj a következő kiképzési időszakban tervezi a most alaptanfolyamot végzett katonák tudásszintjének bővítését, ahol már 800 méterig lesznek képesek precíz lövés leadására, illetve a második ciklusnak része lesz a szemben és oldalt mozgó célok leküzdése, a nagy helyszöggel való lövés, illetve a dandárnál frissen rendszerbe kerül M5 Gepárd mesterlövészpuska használata, alkalmazása. A harmadik ciklusban a rajparancsnoki beosztásba tervezett katonák kiképzésén lesz a hangsúly.

Fotó: Debreceni Tibor zászlós és Kapás Viktor István hadnagy

A cikkhez tartozó galéria elérhető itt: Mesterlövészképzés Tatán