Sikeres szakfelkészítések

December első hetében ismét birtokukba vették a Veszprém közelében található nullaponti lőteret a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 1. Lövészzászlóaljának katonái. Az alegység támogató szakaszai, valamint harcjárműirányzói számára rendezett különféle szakfelkészítések zárásaként éleslövészettel egybekötött kiképzettség-ellenőrzést és záróvizsgákat hajtottak végre.

Dr. Fekets Zoltán alezredes, a zászlóalj parancsnoka elmondta: a hadműveleti, logisztikai, kiképzési szakemberek gondos tervező munkájának eredményeképpen, közúti átcsoportosítással érkezett meg a feladatba bevont több mint 100 katona a központi gyakorló- és lőtérre. A lövészethez szükséges végső ellenőrzéseket és pontosításokat követően három napon keresztül volt hangos a lőtér a tatai katonák fegyvereitől. A „nullaponti” lőtéren több foglalkozási helyet rendeztek be, és hajtottak végre éleslövészeteket BTR/80A típusú harcjárművekkel.

A lövészzászlóalj támogató szakaszainak felkészítése két ütemben zajlott. Először az aknavetőrajok kiképzését hajtották végre: egyéni és szakasz szintű lőgyakorlatokat teljesítettek úgynevezett félközvetlen irányítással. A rajok a kiképzést a 60 milliméteres Expal típusú aknavetőkkel hajtották végre, melyek kis méretüket meghazudtoló lőtávolságokon is eredményesen pusztították a kihelyezett célokat. A kiképzés során a katonák elsajátították az aknavetők megfelelő kezelését, képesek voltak gyorsan és pontosan irányozni, s a meghatározott tűzütemekben végrehajtani a tűzfeladatokat.

A támogató szakasz másik felét a páncéltörő rajok adják, ők Metisz páncéltörő rakétákkal hajtottak végre tűzfeladatokat, a lőtéren található kemény célokra. A célfelderítést és a közel 100 indítást is önállóan kellett végrehajtaniuk. A páncéltörő rakéták döntő többsége célba talált.

A zászlóaljparancsnok szerint az alegység katonái felkészültek a következő év feladataira. 2019-ben kötelék-összekovácsolással kezdik meg a kiképzést, hogy a későbbiekben maximálisan felkészült és összeszokott állománnyal tudjanak dolgozni.

Szöveg és kép: Dr. Fekets Zoltán alezredes és Kapás Viktor István hadnagy

A cikkhez tartozó galéria elérhető itt: Sikeres szakfelkészítések