Évindító koncert Tatán

A Güntner Aréna Városi Sportcsarnokban rendezték a „Vízkereszt vagy amit akartok” elnevezésű hagyományos, évindító városi koncertet Tatán. A rendezvényen fellépett az MH 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara is.

Egy találó aforizma szerint Beethoven az a zeneszerző, aki csengőhangra írt zeneműveket. Ezúttal azonban fordult a kocka, nem a klasszikusból lett géphang, hanem fordítva: egy régi számítógépes játék zenéjéből születhetett zenekari mű: így hallhatta a közönség először a Super Mario Nintendo játék hangjaiból készített egyveleget a Menner Bernát Alapfokú Művészeti Iskola összevont zenekarának jóvoltából.  Az iskola növendékeinek előadásában népszerű filmzenék szólaltak meg. Ahogy egy Tolkien mese különféle szereplői is összefogtak, úgy karoltak egymásba a vonós, fúvós és ütős szólamok. Végül a hangszálak is megszólaltak, a Szabó Imréné által vezetett Kicsinyek kórusa előadásában felcsendült a „Bodzavirág” és a Szépség és a Szörnyeteg betétdala. A gyermekek teljesítményét elismerő hatalmas taps magáért beszélt.

A koncert zárásaként a tatai dandár helyőrségzenekarának zenészei brillíroztak a színpadon. Az alakulat együttese koncepciójában jól felépített, hangulatos, igazi zenei csemegével szolgált a közönség számára. Strauss művek keretébe foglalt válogatást állított össze a dandárzenekar az elmúlt évek legsikeresebb zeneműveiből, fókuszálva az Újév ünnepkörének jellegzetességeire. Az idei koncerten visszaidézték a 2014-es évi Vízkereszt napi fellépés legnagyobb sikert aratott slágerét, Szécsi Pál talán leghíresebb dalát, a „Kismadár” című művet. A dal Balázs Attila hangszerelésében csendült fel, melyben egyedülálló módon a furulya szólamot Román Krisztina játszotta. A zárószámként felhangzó Búcsú-polka alkalmával pedig a szólamok egyenként hallgattak el, zenészek egymás után vonultak le a színpadról, hogy a kezükben lévő pezsgőspohárral koccintva kívánjanak minden ott lévőnek és egymásnak is boldog új évet. A ráadás sem maradhatott el: a méltán népszerű Radetzky- induló hangjaira a teljes zenekar visszamasírozott a színpad elé, hogy aztán katonai tiszteletadással, díszmenetben hagyja el azt. A produkciót a hálás közönség vastapssal jutalmazta.

A cikkhez tartozó galéria elérhető itt: Évindító koncert Tatán

Szöveg: Petrovics Renáta Éva

Kép: Kapás Viktor István