Úsztak és vízi kiképzésen vettek részt

Különleges foglalkozáson vettek részt a napokban a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár 2. Lövészzászlóaljának katonái: úszás- és vízi kiképzést tartottak számukra.

Egy átlagember számára az úszás kikapcsolódást vagy sportolási lehetőséget jelent, a katonák azonban hivatásuk gyakorlása során sokszor kerülhetnek olyan helyzetbe, ahol az úszástudás létfontosságú. Emiatt elengedhetetlen, hogy jártasságot szerezzenek, miként kell – a sérülések elkerülése érdekében – szabályosan vízbe érkezni, hogyan kell leküzdeni a vízi akadályokat, és mit kell tenniük annak, ha ők maguk vagy társuk vízbe esik.

A foglalkozást a zászlóalj kiképzési részlegétől Róth Balázs százados irányította. A kiképzésben a zászlóalj vezetése is részt vett.

A résztvevők úszásképességének felmérése, azaz a „bemelegítő” feladatok után előkerültek a gumikarabélyok, a mentőmellények és végül a hadi gyakorlóruházat is. Az egyenruhában való mozgás a vízben embert próbáló feladat, hiszen a vizes ruha és a gumikarabély nehezebbé tesz minden mozdulatot. Ha például vízbe ugrásnál nincs eléggé megfeszítve a gépkarabély hevedere, akkor meglehetősen nagy ütést kaphat a katona.

A nap egyik legfárasztóbb feladata volt, amikor a katona hátizsákját szimbolizáló mentőmellényben, gépkarabéllyal kellett a medence egyik pontjából a másikba eljutni egy „U” alakú utat megtéve.

A kiképzés során a vízből való mentés fogásait, valamint – a dandár egészségügyi szakállományának irányítása és felügyelete mellett – az újraélesztést is gyakorolták a résztvevők.

Szöveg és kép: Petrovics Renáta

A cikkhez tartozó galéria elérhető itt: Úsztak és vízi kiképzésen vettek részt