Elbúcsúzott a KFOR 21. váltása – honvedelem.hu

Szeptembertől kezdi meg fél éves szolgálatát a KFOR misszió 21. váltása a Balkánon. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt állományára épülő kontingenst július 26-án búcsúztatták el Tatán.

Farkas Gábor alezredes, a külszolgálatra utazó kontingens parancsnoka jelentette: a közel négyszáz fő sikeresen befejezte a felkészülést, és készen áll arra, hogy megkezdje balkáni külszolgálatát. A jelentést elfogadó Lőrincz Gábor ezredes, dandárparancsnok beszédében leszögezte: tévednek azok, akikben esetleg felmerül, hogy a KFOR missziót rutinból is lehet sikeresen teljesíteni. „A Balkán Európa puskaporos hordója. A kormánynak, a Honvédelmi Minisztériumnak és a Magyar Honvédségnek elemi érdeke, hogy nagy láthatósággal őrizzük ott kialakult törékeny békét. Elvárom, hogy a magyar katonák hírnevéhez méltóan teljesítsék ezt a hat hónapot, egyéni célokat is kitűzve önmaguk elé” – hangsúlyozta a parancsnok.

6.jpg

Hozzátette: saját missziós tapasztalata alapján nagyon fontos az egymásra történő odafigyelés, és a más alakulatoktól érkezett katonák integrálása. Lőrincz Gábor ezredes kiemelte: többször is meg fogja látogatni a külszolgálaton lévő katonákat. A kiutazó állomány nevében Rákos Gergő tizedes mondott köszönetet az elöljáróknak és a hozzátartozóknak azért, mert minden körülményt és feltételt biztosítottak a sikeres felkészítés érdekében.

A búcsúztatón leleplezték Körmendi Béla őrvezető Klapka Györgyöt ábrázoló, fából faragott fejszobrát, amelyet a katona az alakulatnak ajándékozott.

14.jpg

Galéria: KFOR-21. búcsúztató

Forrás: Elbúcsúzott a KFOR-21. váltása – honvedelem.hu