„Szent Kristóf napja sokkal többet jelent, mint egy naptári ünnep” – honvedelem.hu

„A harckocsi – komplexitása miatt – jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a XX. századtól megváltozott a háború arculata. (…) Egy modern harckocsit sokoldalúan kell alkalmazni, személyzetének egyre inkább szakértővé és specialistává kell válnia” – fogalmazott a harckocsizók napja alkalmából írt levelében Benkő Tibor honvédelmi miniszter, és Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka. A levelet a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál megrendezett ünnepi állománygyűlésen olvasták fel július 25-én, csütörtökön.

„A magyar harckocsizó fegyvernem az elmúlt 83 évben nagy fejlődésen ment keresztül, s ez a fejlődés napjainkban is töretlen. A Magyar Honvédség leendő Leopard 2A7+ harckocsijai a világ egyik legmodernebb eszközei lesznek, ám a technika önmagában semmit sem érne. Az önök szakértelme és elhivatott munkája teszi a modern hadviselés ütőképes fegyverévé” – írta köszöntő levelében a honvédelmi miniszter és a Magyar Honvédség parancsnoka.

mb4a9267.jpg

A harckocsizók napja alkalmából a tatai dandár szomódi helyőrségi lőterén sorakozott fel az alakulat kötelékében szolgáló 11. Harckocsizászlóalj. Az állománygyűlésen résztvevőket Sándor Zsolt dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsoksága törzsfőnökének műveleti helyettese köszöntötte. Mint fogalmazott, a tatai harckocsizászlóalj katonái voltak azon kevesek, akik életben tartották a fegyvernemet az elmúlt években. „Korszerű haderő, korszerű harckocsizó csapatok nélkül nem képzelhető el. Nem képzelhető el Magyarország biztonsága, a magyar emberek biztonságának fenntartása sem korszerű haderő nélkül, amelynek része a korszerű eszközökkel felszerelt, kiképzett, felkészített, ellátott és vezetett harckocsizászlóalj” – mondta a tábornok, kiemelve: az alig több mint száz évvel ezelőtt jelentek meg az első harckocsik, és a páncélosok az első világháború óta „a legpusztítóbb és legvédettebb fegyvernemmé” nőtték ki magukat. A tábornok hozzátette: rövid időn belül világszínvonalú haditechnikai eszköz áll majd a magyar harckocsizók rendelkezésére. Olyan technikai fejlesztés, amire az elmúlt hetven évben nem volt példa.

Az ünnepi állománygyűlésen résztvevőket Lőrincz Kálmán nyugállományú vezérezredes, egykori harckocsizó tiszt, a Magyar Honvédség korábbi parancsnoka is köszöntötte. „Minden harckocsi legerősebb eleme, az elkötelezett, kiképzett és összekovácsolt kezelőszemélyzet” – fogalmazott a nyugállományú tábornok, hozzátéve: akik egy harckocsiban szolgálnak, azok egymásra vannak utalva.

mb4a9271.jpg

Lőrincz Gábor ezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka ünnepi beszédében hangsúlyozta: olyan harckocsizó tisztként, aki „kopasz hadnagyként” Tatán kezdte a pályafutását, jó érzés a mai rendezvényen itt látni azokat, akik az elmúlt évtizedekben meghatározták a fegyvernemet. „Az a történelmi szerep és lehetőség áll előttünk, hogy visszaépítsük azt a képességet, azt a fegyvernemet, amit mindnyájan oly nagyon szeretünk” – hangsúlyozta az ezredes, kitérve arra, hogy az alakulathoz érkező világszínvonalú haditechnikát nemcsak alkalmazni és üzemeltetni kell megtanulniuk, hanem oktatni is.

Kérdésünkre válaszolva Horváth Sándor alezredes, a 11. Harckocsizászlóalj parancsnoka elmondta: a ma harckocsizói számára Szent Kristóf napja sokkal többet jelent, mint egy naptári ünnepnap. „Ezen a napon – amellett, hogy egy kicsit magunkat is megünnepeljük – találkozhatunk az elődeinkkel, az öreg harckocsizókkal” – mondta, kiemelve: a zászlóalj katonái már nagyon várják az új harckocsi típust, amelynek tanulási folyamata természetesen tele lesz kihívásokkal.

A fegyvernemi nap alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen – amelyen a jelen kor haditechnikai eszközei mellett kiállították az elmúlt évtizeden legjelentősebb harckocsi típusait is – elismeréseket és jutalmakat is átadtak.

mb4a9477.jpg

Forrás: “Szent Kristóf napja sokkal többet jelent, mint egy naptári ünnep” – honvedelem.hu

Videó: A harckocsizók napját ünnepelték Tatán

Galéria: Harckocsizó fegyvernemi nap