Mesterlövészek mérték össze tudásukat Szomódon – KEMMA.hu

Hét évvel ezelőtt még csak magyar lövészek vettek részt a Klapka Tactical Mesterlövész Kupán, idén azonban már külföldről is érkeztek versenyzők.

„Békeidőben” a szomódi lőtérre a rend és a nyugalom jellemző. A reggeli órákban azonban fegyverropogástól volt hangos a környék. A közelgő mesterlövész versenyre ugyanis az indulók ekkor lőtték be puskáikat. A csatazaj elültét követően ismét csend borult a völgyre.

59 résztvevő készülődött arra, hogy megmutassa felkészültségét. Farkas Gábor alezredes, az esemény szervezője rövid tájékoztatást tartott a verseny menetéről, a verseny lényegét pedig úgy foglalta össze, hogy precíziós, nagy távolságú lövészetre gyűltek össze a jelentkezők.

– Háromszáztól ezer, ezerkétszáz méterig „terjed” az úgynevezett nagy távolságú lövészet – mondta. – Az ilyen versenyek hazánkban nagyon ritkák. De egyébként is, ilyen messzire lőni pontosan, rendkívül nehéz.

Farkas Gábortól azt is megtudtuk, hogy hét kategóriában mérik össze tudásukat a lövészek. Hatban bárki indulhat, a hetedik a Szép puska verseny magyar szám, a fegyver feltalálójára, Szép Józsefre emlékezik ezzel a honvédség. A fegyverek különbözőségéből adódik, hogy a lőszerek mérete is eltérő a 7,62 milliméterestől a Gepárd puskához való 12,7-esig, ami majdnem egy kisebb vázára hasonlít.

Az alezredes azt is megjegyezte, ugyan technikai sportról van szó, de a mentális felkészültség is elengedhetetlen. Kérdésünkre Farkas Gábor elmondta, információi szerint az eddigi legnagyobb távolság, ahonnan mesterlövész célba talált, az több mint egy mérföld (1609 méter) volt. Ez Afganisztánban történt.

Az eligazítást követően Lőrincz Gábor ezredes, a tatai helyőrség parancsnoka kíséretében megérkezett Takács Attila dandártábornok, aki köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy a nappali és éjszakai versenyszámok során különböző célokat kell az indulóknak leküzdeniük 500 és 1100 méteres távolságok között.

Ötvenkilencen próbáltak szerencsét
Az MH 25. Klapka György Lövészdandár, a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sport­egyesület, valamint a Klapka Shooting Team szervezésében rendezték meg immáron a 7. „Klapka-Tactical” Mesterlövész Kupát. A nemzetközi versenyen 59 lövész indult. Közöttük volt 15 katona, akikből öten a tatai helyőrségnél szolgálnak. Ezen kívül érkeztek versenyzők a különleges műveleti erőktől, a felderítő ezredtől, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről, valamint egyéb fegyveres testületektől, mint például a Terrorelhárítási Központ (TEK). De sok sportlövész egyesület is képviseltette magát a rangos eseményen, amelyen a házigazdák mellett jöttek mesterlövészek Oroszországból, Fehéroroszországból, Ukrajnából, Szlovákiából és Romániából is.

 

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár versenyzőinek ereményei:
Military standard kategória: 
Bognár József szakaszvezető 2. helyezés
Military standard csapat kategória: Bognár József szakaszvezető és Molnár-Annus Henrik szakaszvezető 2. helyezés
Winkler Gyula tizedes és Tóth András tizedes 3. helyezés
Szép M1 puska kategória: Bognár József szakaszvezető 1. helyezés, Molnár-Annus Henrik szakaszvezető 3. helyezés
Szép M1 puska csapat kategória: Bognár József szakaszvezető és Molnár-Annus Henrik szakaszvezető 1. helyezés
Winkler Gyula tizedes és Tóth András tizedes 2. helyezés
Steel Challenge Military Standard kategória:Molnár-Annus Henrik szakaszvezető 2. helyezés, Tóth András tizedes 3. helyezés

 

Forrás: Mesterlövészek mérték össze tudásukat Szomódon – KEMMA.hu