Együttműködés válsághelyzetben – Honvedelem.hu

“Közel nyolcszáz fő részvételével tartottak komplex katasztrófa-felszámolási, együttműködési gyakorlatot „Fúzió 2019” elnevezéssel, a komáromi Monostori-erődben, szeptember 19-én, csütörtökön. A Magyar Honvédséget az MH 25. Klapka György Lövészdandár kijelölt állománya képviselte.

A szimulált helyzet szerint egy közeli válsághelyzet miatt a kormány megelőző védelmi helyzetet hirdetett ki. A Komárom-Esztergom megyei Védelmi Bizottság elnöke felkérte a tatai dandár parancsnokát, hogy a Monostori-erődben terrorcselekmények elleni foglalkozást tartson a megyei honvédelmi igazgatásban együttműködő szervezetek részére. A gyakorlás közben azonban a komáromi Selye János Kórház főépületében nagyerejű robbanás történik, melynek következtében több százan sérülnek meg. Az erődben zajló gyakorlás így hirtelen „élessé” válik, és az ott felállított Mobil Orvosi Segélyhely megkezdi a feladatellátást.

Lőrincz Gábor ezredes, a tatai dandár parancsnoka elmondta: a különböző logisztikai ellátásoktól kezdve, a biztosítási feladatokon át egészen a lövészraj-szintű erőkig telepítettek képességeket az erődbe.

„Semmilyen olyan feladatot nem hajtunk itt végre, amit korábban nem gyakoroltuk volna. Leginkább a békefenntartási feladatokhoz tudnám hasonlítani mindezt, de mivel jól ismert terepen hajtjuk ezt végre, ez lényegesen egyszerűbb” – fogalmazott a parancsnok.

A gyakorlatot meglátogató vendégek megnézhették többek között a fent említett orvosi segélyhely működését; látthatták, miként kell szakszerűen működtetni az ellenőrző-áteresztő pontot, és megfigyelhették: válsághelyzetben hogyan működik együtt több mint húsz különböző szervezet.”

Szöveg és képek: Kálmánfi Gábor

Forrás: Együttműködés válsághelyzetben – honvedelem.hu