Nyolcvanegy torokból harsant fel a katonai eskü

A szeptember 2-án Tatára bevonult szerződéses legénységi állomány, valamint a katonai végzettséggel nem rendelkező pályakezdő tisztek és altisztek az alapkiképzés – és katonai pályafutásuk – talán legfontosabb mozzanatát hajtották végre kiképzőik és szeretteik előtt október 10-én, az MH 25. Klapka György Lövészdandár alakulóterén. Az ünnepélyes katonai eskütételre a tatai dandár 101. Tüzérosztálya által koordinált, hathetes elméleti és gyakorlati felkészítés zárásaként került sor.

Lőrincz Gábor ezredes, a tatai alakulat dandárparancsnoka beszédében kiemelte, nincs még egy olyan hivatás, amelynek képviselői akár az életük árán is végrehajtják feladataikat. Hozzátette, nem mindenki képes arra, amit az esküt tevő állomány már megtett, vagyis megfelelt a honvédség által támasztott követelményeknek, bizonyította elkötelezettségét és kész tudását bármikor a haza szolgálatának szentelni.

A rendezvény keretében elismerések átadására is sor került. Lőrincz ezredes az alapkiképzésében részt vevő állományból a feladatokhoz való kiemelkedő hozzáállása, kitartása és példaértékű magatartása elismeréseként emléklapot adományozott Szem Géza főhadnagynak, Dr. Bocsi Imre hadnagynak, Jáger Dávid közkatonának és Kiss Erik közkatonának. Az alapkiképzésében kiképzőként végzett kiemelkedő munkája elismeréseként pedig emléktárgyat adományozott Gerencsér Gergely hadnagynak, Kinyó Gabriella főtörzsőrmesternek, Demény János főtörzsőrmesternek, valamint emléklapot adományozott Mészáros Zsolt főtörzsőrmesternek és Molnár László főtörzsőrmesternek. Az eseményt a Szózat közös meghallgatása után díszmenet zárta.

Szöveg: Földházi Enikő szds.

Fotó: Pogrányi Viktória

Galéria: Nyolcvanegy torokból harsant fel a katonai eskü