Újranyitott a tatai helyőrségi könyvtár

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg újra kapuit az MH 25. Klapka György Lövészdandár könyvtára november 15-én Tatán. A tatai dandár címleltárkönyvébe 1979-ben vezették be az első hivatalos bejegyzést; a mintegy 1000 négyzetméternyi területen kialakított könyvtár egy 35 ezer dokumentumot felölelő intézménnyé vált, azonban az évek során mind a könyvállomány, mind a könyvtár helyiségei leamortizálódtak és az intézmény bezárta kapuit.

 

Lőrincz Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka köszöntő beszédében elmondta, hogy a könyvtár újranyitása sokáig nyitott kérdés volt: vajon a digitális korszakban szükség van a könyvekre és a könyvtárra? Erre a kérdésre a dandár végül egy határozott igennel felelt. Hubai Ibolya, az alakulat új könyvtárosa irányítása mellett új helyszínen, a legénységi nőtlen szállón, a korábbinál lényegesen kisebb méretű és szűkebb állományú, azonban sokkal korszerűbb és barátságosabb könyvtárat alakítottak ki. Lőrincz dandártábornok megköszönte az eddig elvégzett munkát, és kérte az állományt, hogy – a könyvtár dolgozóinak munkáját megbecsülve – használják a könyvtárat, érezzék a magukénak, és tegyenek javaslatot, mit szeretnének a polcokon látni, milyen könyveket, folyóiratokat szeretnének olvasni. A dandárparancsnok kiemelte, a dandár vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a katonák részére megfelelő lakhatási körülményeket, ruházatot, élelmezési ellátást, valamint szellemi táplálékot biztosítson. „Azt gondolom, hogy itt Tatán pici lépésekkel, de megyünk előre. Most megnyílt a könyvtárunk, hamarosan átadásra kerül a szabadtéri sportkomplexum, amit a sportcsarnok követ, és elindul a laktanyában az épületek felújítása is. Minden egyes pici sikert a magunkénak kell, hogy érezzünk, mert ez a mi munkánknak a gyümölcse” – tette hozzá Lőrincz dandártábornok.

A nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágása után az egyenruhás olvasóközönség birtokba vette a könyvtárat, és többen megragadták az alkalmat, hogy rögtön be is iratkozzanak. Hubai Ibolya elmondta, hogy az újranyitást megelőzően a könyvállományt át kellett válogatni, mivel az évek során számos állományellenőrzés és – tisztítás maradt el. A 2019 nyarán elvégzettnagyszabású selejtezés következtében 15 ezer dokumentum – a törvényi szempontok alapján – törlésre került. A könyvtárnak korábban otthont adó épület súlyosan leromlott állapota miatt a felújítás gazdaságtalan lett volna, ezért indokolttá vált a költözés is, így – mivel az új helyszín az előző területének töredékén, mintegy 50 négyzetméteren várja a látogatókat – a régi könyvtár már csak raktárként funkcionál. A 408-as épületben, a legénységi nőtlen szálló földszintjén kialakított új könyvtár szakmai és a szabadidős tevékenységeket kiszolgáló könyveket, folyóiratokat, audiovizuális dokumentumokat egyaránt tart. A tatai dandár állományába tartozó összes katona és honvédelmi alkalmazott számára nyitva áll a könyvtár ajtaja, meghatározott napokon munkaidőn túli nyitvatartással is.

A Magyar Honvédség más könyvtáraival már korábban megtörtént a kapcsolatfelvétel, hogy a főiskolára, egyetemre, tanfolyamra járók tanulását segíthessék a könyvtárközi kölcsönzésekkel, emellett irodalomfigyeléssel is igyekeznek segíteni a továbbtanuló kollégákat. Hubai Ibolya kitért arra is, hogy a dandárparancsnok engedélyével a nyugalmazott katonák és munkatársak, valamint a családtagok is beiratkozhatnak, amit az egyre bővülő gyermek- és ifjúsági irodalmi kínálattal és szabadidős programok szervezésével (pl. Mikulás-nap, kézműves foglalkozások, író-olvasó találkozók) terveznek a könyvtár dolgozói támogatni. Az időhiánnyal küzdő olvasóknak szeretnének minél több hangoskönyvet beszerezni, így akár utazás közben sem kell lemondani az irodalomról. A tervek között szerepel az internethasználat, a dokumentumnyomtatás, másolás, szkennelés lehetőségének biztosítása, ehhez pedig már megérkezett és munkába is állt a könyvtárban egy vadonatúj, többfunkciós nyomtató. Természetesen a könyvállomány bővítése is újraindul, már idén bruttó egymillió forintot biztosított a Honvédelmi Minisztérium beszerzésre, így az új könyveket már november végén kézbe vehetik az olvasók. 2020-ban pedig tervezetten ennek a keretnek a duplájából gazdálkodhat a könyvtár, szintén a Honvédelmi Minisztérium által biztosított költségvetéssel.

*** The garrison library has officially been reopened in Tata on 15th November. Books can now be borrowed in a new venue, on the ground floor of Building 408. In his opening speech, Brig.Gen. Gábor Lőrincz called the soldiers to use the library, respect the librarians’ efforts and make suggestions to improve the facility together. Librarian Ibolya Hudai added, that the library welcomes not only the soldiers and civilian co-workers of the brigade, but their families and retired colleagues as well.