Magyar Kultúra Napja a tatai laktanyában

A helyőrségi könyvtár szervezésében tartották a Magyar Kultúra Napi megemlékezést az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái és civil munkatársai a tatai laktanyában január 27-én.

A rendezvényt Hubai Ibolya, a tatai dandár könyvtárosa vezette be, mely során a kulturális rendezvények felszabadultságát és nyitottságát emelte ki. A folytatásban Kása István ezredes, az alakulat törzsfőnöke beszélt a kultúra sokszínűségéről, valamint kitért arra, hogy a történelem során a kultúra valamilyen formában mindig jelen volt az emberek életében, hiszen még egy diktatúrában is megtalálták a módját a művészek az alkotásnak. Kása ezredes megjegyezte, egy katonai alakulatról talán nem feltétlenül a kultúra jut mindenkinek először eszébe, de a tatai dandár állományában sem ritka a művészi tehetség. Az alakulat emellett hamarosan fontos kulturális évfordulót ünnepel, hiszen a tatai dandárzenekar február 9-én tartja 15 éves jubileumi koncertjét.

A rendezvényen Krüpl Béláné, Marika néni, nyugdíjas pedagógus tartott előadást a rovásírásról, melyet követően Mártha Norbert őrmester tolmácsolásában Kölcsey Ferenc és ifjabb Fasang Árpád zongoraművész, a Magyar Kultúra Napja megünneplésében betöltött szerepéről hallhattak a résztvevők. Mint ismeretes, előbbi 1823. január 22-én tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát, míg utóbbi kezdeményezésére nyilvánították 1989-ben ennek tiszteletére ezt a napot a Magyar Kultúra Napjává. Mártha őrmester a rendezvény részeként a költő és hadvezér Zrínyi Miklós születésének 400. évfordulójáról is megemlékezett.

„A tánc a lábak költészete” – ennek jegyében mutatták be tudásukat, a kalotaszegi csárdást és szaporát a nézőknek a Komáromi Garabonciás Együttes táncosai, Herczog Adrienn honvédelmi alkalmazott pedig Aranyosi Ervin „Adjon Isten!” című versét szavalta el.

Az ünnepség részeként fellépett a helyőrségi zenekar is, akik a résztvevőkkel közösen adták elő Kölcsey Ferenc tiszteletére a Himnuszt, de a rendezvény zárásaként könnyedebb dallamok is felcsendültek, mint a Klapka-induló, vagy a Honvéd banda-induló.

***

The Tata garrison library organized a colourful program to celebrate the Day of Hungarian Culture in the barracks of the HDF 25th Klapka György Infantry Brigade on 27th January. Small concert of the garrison band, presentation on ancient Runic writing, folk dances from Kalotaszeg and commemorating the 400th anniversary of the birth of the soldier and poet Miklós Zrínyi as well as Ferenc Kölcsey, author of the Hungarian national anthem were parts of the event. As it is know, on 22nd January 1823, Ferenc Kölcsey finalized his poem ‘Hymn’ which later became the national anthem of Hungary, therefore – since 1989 – 22nd January is celebrated as the Day of Hungarian Culture.