Katonai futónap Tatán

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár andár futónapot rendezett 2020. február 18-án a tatai Öreg-tó partján.

Tata város jelképei között zajlott az idei CISM Day Run az MH 25. Klapka György Lövészdandár rendezésében. A mintegy 350 résztvevő az Eszterházy-kastély előtti téren gyülekezett, hogy a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire – CISM) 72 évvel ezelőtti alapítására egy közös futással emlékezzenek meg.

Magyarország 1991 óta tagja a sporttanácsnak és 2016 óta vesz részt a CISM Day Run elnevezésű futónapon. A tatai katonák már akkor, az első magyar CISM futónapon is futottak a békéért a tatai Klapka György Laktanyában.

Tavaly a tatai alakulat új helyszínen – a laktanyából kilépve – Tata város egyik legszebb részén, a Cseke-tónál rendezte meg a CISM futónapot. Idén az alakulat két helyszínen is futott, hiszen Tata mellett a koszovói Novo Selo-ban is megrendezték a CISM Day Run-t. Ez utóbbi apropóját az adta, hogy a jelenlegi koszovói kontingens, az MH KFOR Kontingens 21. váltása az MH 25. Klapka György Lövészdandár állományára épül.

Ez alkalommal a tatai dandár katonái és civil munkatársai mellett a tatabányai toborzók és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred állománya, a tatai és a Komárom-Esztergom megyei rendőrök, a megyei katasztrófavédelmisek, Tata és Oroszlány városok önkormányzata, az Országos Mentőszolgálat, a Vaszary János Általános Iskola, a Kőkúti Általános Iskola Fazekas utcai tagintézménye, a TSZC Bláthy Ottó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, valamint a kadét-képzésben résztvevő komáromi Kempelen Farkas Képesség- és Tehetségfejlesztő Alapítványi Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tanulói is futottak a békéért.

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár futónapján a társszervezetek, iskolák, önkormányzatok képviselői is részt vettek a megyéből.

A rendezvényt Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka nyitotta meg. Beszédében emlékeztetett, hogy a 136 országot tömörítő CISM két legfontosabb sporteseményén, a négyévente megrendezésre kerülő Katonai Világjátékokon és a februári CISM futónapon is kiemelkedően teljesítenek a tatai katonák. A dandárparancsnok elmondta, hogy a legutóbbi Katonai Világjátékokat 2019-ben rendezték Kínában, ahonnan a magyar delegáció fényes érmekkel tért haza. A tatai szívnek legkedvesebb érem pedig a triatlon vegyes szenior csapat bronzérme volt, hiszen a háromfős csapat két tagja, Róth Balázs százados és Gajó Péter törzszászlós aktív katonaként az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál szolgál. A CISM futással kapcsolatban pedig azt hangsúlyozta Lőrincz dandártábornok, hogy a tavalyi létszámhoz képest megduplázódott azon résztvevők száma, akik nem a dandár állományába tartoznak. Ez bizonyítja azt, hogy a sport és a béke olyan értékek, amiket minden ember, egyenruhások és civilek is egyaránt fontosnak tartanak. A dandártábornok hangsúlyozta azt is, hogy a tatai dandár nemcsak együttműködik a civil társadalommal, hanem része is annak.

A megnyitó beszédet közös bemelegítés követte, majd a dandárparancsnok vezetésével a résztvevők lefutották a mintegy 4,5 kilométeres távot az Öreg-tó partján. A közös sportélményt a dandár által védőitalként biztosított meleg tea tette teljessé.

***
CISM Day Run was organized by the HDF 25th Klapka György Infantry Brigade to commemorate the foundation of the International Military Sports Council (Conseil International du Sport Militaire) in Tata on 18th February. The unit is holding this event since 2016, but this is the second time when the day run is held outside of the barracks, at the picturesque symbols of Tata, garrison town of the brigade. The military and civilian personnel of the unit were joined by members of the HDF 6th Sipos Gyula Territorial Defence Regiment and the county military recruiting office, police officers and firefighters from Komárom-Esztergom county, members of the self-goverment of the towns of Tata and Oroszlány, representative of the National Ambulance Service and pupils of elementary and secondary schools from Tata and Komárom. Altogether approx. 350 people completed the 4,5 km of the CISM Day Run and refreshed themselves with hot tea provided by the Tata Brigade afterwards.

 

Galéria: Katonai futónap Tatán