A 2A7HU rendszerbe állításáig a T-72-esekkel is folyik a kiképzés – LHSN.HU

Az MH 25. Klapka György Lövészdandártól megtudtuk: a Leopardok az év folyamán Tatára, a 11. Harckocsizászlóaljhoz érkeznek majd, a kiképzés azonban addig a T-72 harckocsikra, az első német tankok megérkezése után pedig mindkét típuson párhuzamosan történik addig, amíg a Leopard 2A7HU harckocsik át nem veszik a helyüket.

Ennek megfelelően nappal és éjszaka hajtottak végre harckocsi lőgyakorlatokat a tatai dandár katonái és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar kijelölt állománya 2020. március 3-5. között a szomódi lőtéren.

Az alakulat tájékoztatása szerint az éves kiképzési terveknek megfelelően lezajlott kiképzésen a 11. Harckocsizászlóalj újonc harckocsizói, valamint a harckocsizó szakirányú honvéd tisztjelöltek rendszerbeállító lövészet keretében szakalap, iskola és harcszerű egyéni lőgyakorlatokat hajtottak végre PKT géppuskával és ágyúval.

Különös egybeesés, hogy pont az éleslövészet napjaiban jelentette be a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos, Maróth Gáspár titkársága, hogy megkezdődött a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártó müncheni üzemében az első magyar Leopard 2A4 harckocsik összeszerelése.

 

Szerző: Balogh Ákos

Fotó Horváth Ádám, Rozgonyi Cecília

 

Galéria: MH25. facebook