Tábori ágyakat adtak a katonák Nyergesújfalu önkormányzatának – honvedelem.hu

Nyergesújfalu, tábori ágy átadás - Snoj Péter

Összecsukható tábori ágyakat adott át az MH 25. Klapka György Lövészdandár a nyergesújfalui önkormányzat részére. A Komárom-Esztergom megyei település vezetése megelőző intézkedésként egy infektológiai fektetőt létesít arra az esetre, ha a koronavírus-járvány okozta megbetegedések száma túlterhelné az egészségügyi befogadóhelyek kapacitását.

„Amikor a létesítmény terveit készítettük, a legfontosabb az ágyak kérdése volt. Próbáltunk különböző helyekről 50 darab ágyat rendelni, de már nem volt beszállítás az országba, illetve nem tudtuk sehogy sem megoldani. Ekkor jött az az ötlet, hogy keressük meg a Magyar Honvédséget, a segítségüket kérve. Magam is csodálkoztam, hogy szinte azonnal pozitív választ kaptunk és ma meg is érkeztek a fektetők” – mondta el érdeklődésünkre Mihelik Magdolna, a település polgármestere.

Nyergesújfalu, tábori ágy átadás - Snoj Péter

A város önkormányzata Korom Ferenc vezérezredeshez, a Magyar Honvédség parancsnokához fordult kérésével, amit a tatai Klapka György Lövészdandár katonái teljesítettek. „A Magyar Honvédségnek van egy úgynevezett Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszere. Ezen belül a honvédségnek és így az MH 25. Klapka György Lövészdandárnak is nagyon pontosan tervezett, precízen kidolgozott eljárásrendje van, amit követve vettünk részt az elmúlt évek árvízi védekezéseiben, a rendkívüli hóhelyzetben és a 2006-os vörösiszap-katasztrófában is. Eszerint vesszük ki a részünk most, az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos megelőzési és hatáscsökkentési feladatokból is” – fogalmazott Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka.

Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettesi feladatokat ellátó államtitkára, a térség országgyűlési képviselője üdvözölte a Magyar Honvédség és Nyergesújfalu együttműködését, amely jól mutatja, hogy nem csak szükség van az összefogásra, de létezik is.

Nyergesújfalu, tábori ágy átadás - Snoj Péter

The HDF 25th Klapka György Infantry Brigade provided the Nyergesújfalu Self-Government with50 folding military camp beds on 25th March. To establish a medical isolation room as a preventive measure Mayor Magdolna Mihelik sought for help from the Hungarian Defence Forces, and as Brig.Gen. Gábor Lőrincz, commander of the Tata unit stated, the soldiers take part in the preventive and effect mitigation tasks of this new coronavirus pandemic as well as previously they helped in crisis situations e.g. floods, extreme snowfall or the 2006 red sludge disaster. Dr. Pál Völner, Deputy Minister of Justice, MP of the district emphasized that not only there’s need for collaboration but it actually exists.

Szöveg és fotó: Snoj Péter

Forrás: Tábori ágyakat adtak a katonák Nyergesújfalu önkormányzatának – honvedelem.hu

Galéria: Tábori ágyakat adtak a katonák Nyergesújfalu önkormányzatának