Acélkocka altisztképzés vezénylőzászlósi „segítséggel” – honvedelem.hu

Kriston ftzls. a harckocsizó Acélkockáknál

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár szomódi lőterén folyó Acélkocka altisztképzés harckocsizó lőgyakorlatát nézte meg Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa június 17-én, szerdán.

Az Acélkocka képzésre jelentkezők 2019 augusztusában vonultak be a szentendrei MH Altiszti Akadémiára. Itt – a hathetes alapkiképzés után – katonai esküt tettek, majd – egy válogatót követően – a résztvevők egy része legénységi állományúként kezdte meg szolgálatát a Magyar Honvédség alakulatainál. A többiek pedig – az Acélkocka képzés keretein belül – elméleti felkészítésen vettek részt, ez után kezdték meg gyakorlati képzésüket az alakulatoknál.

„A Magyar Honvédség vezénylőzászlósaként kiemelt célom, hogy a katonák valós feladatokban történő feladatvégrehajtását megismerjem” – mondta a lőgyakorlatot megtekintő Kriston István főtörzszászlós, hozzátéve: ezúttal a harckocsizó fegyvernem szakmai képzésén keresztül kaphat képet az Acélkockák felkészültségéről. „Rendkívül motivált és felkészült állományt képeznek itt a tatai lövészdandárnál” – fogalmazott a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, miután elbeszélgetett a képzésen résztvevő katonákkal.

A 3-as számú lőgyakorlat során a résztvevők – egyebek mellett – elsajátíthatták a menetből történő lövészetet, valamint a tűzpárban és a szakaszban való mozgást, mindezt harctéri körülmények között.

„A lövészet nagyon fontos mérföldkő a harckocsizó Acélkockák szakmai képzésében, hiszen a katonáknak ilyenkor nyílik lehetősége a fegyvernem teljes fegyverzeti spektrumának kipróbálására” – hangsúlyozta Gajó Péter törzszászlós, az MH 25. Klapka György Lövészdandár vezénylőzászlósa.

A T-72-es harckocsikon gyakorlatozó Acélkockáknak vezénylőzászlósi „segítsége” is akadt. Kriston István főtörzszászlós maga is segített a málházásban és együtt futott ki a harckocsizókkal egy gyakorlatsor végrehajtására. A tatai lövészdandárnál folyó harckocsizó Acélkocka altiszti képzésen résztvevők június végén háromnapos gyakorlaton bizonyítják majd rátermettségüket, amely során számot adnak elméleti és gyakorlati felkészültségükről.

***

CSM István Kriston, Command Senior Enlisted Leader of the Hungarian Defence Forces visited the Szomód shooting range on 17th June in order to get familiarized with the tank shooting exercise of the NCOs in training.

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Tóth László

Galéria: Acélkocka altisztképzés vezénylőzászlósi “segítséggel”

Forrás: Acélkocka altisztképzés vezénylőzászlósi “segítséggel”

#MagyarHonvédség #tataidandár #11Harckocsizászlóalj #lövészet #Acélkocka #altiszt #vezénylőzászlós #HungarianDefenceForces #TataBrigade #11thTankBattalion #shooting #NCO #CommandSeniorEnlistedLeader