Lövésznap a tatai dandárnál

Fegyvernemi védőszentjükre emlékeztek a tatai lövészek június 25-én a Klapka György Laktanyában. A hagyomány szerint Szent László napján ünneplik fegyvernemi napjukat a magyar lövész katonák, azonban idén ez a jelentős esemény az új koronavírus okozta korlátozások miatt a megszokottól szűkebb keretek közé szorult az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái számára.

A rendezvény első felében ünnepi állománygyűlés keretében ismertették dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere és Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoka közös köszöntő levelét. Mint elhangzott, „legnagyobb létszámú fegyvernemként talán nem túlzás azt kijelenteni, hogy a mai Magyar Honvédség gerincét a lövész katonák alkotják. A hazának és a Magyar Honvédségnek is szüksége van az ország fegyveres védelmét ellátó, szakmailag, lelkileg és fizikailag is felkészült lövész katonákra, akik akár a határszakaszok védelmének biztosítása érdekében is bármikor bevethetők.” Az elismerések átadását követő ünnepi beszédében az alakulat parancsnoka, Lőrincz Gábor dandártábornok kiemelte, hogy bár a tatai dandár három harcoló fegyvernem képviselőiből, a harckocsizókból, a tüzérekből és a lövészekből tevődik össze, ezek közül a lövész (úgy is, mint „gyalogság”) a legősibb fegyvernem, egyben masszív és stabil alap- és építőköve a Magyar Honvédségnek, így ezáltal a tatai dandárnak is. Fekets Zoltán alezredes, az 1. Lövészzászlóalj zászlóaljparancsnoka a lövészek történelmi jelentőségét, valamint Szent Lászlóhoz, a lovagkirályhoz való kapcsolódásukat hangsúlyozta, akit nem csak védőszentjükként tartanak számon, de példaképként is tekintenek rá.

A rendezvényt követően a tatai lövészek sportversenyeken mérték össze erejüket. Tatán korábban is állomásozott gyalogság, a jelenkori tatai lövészek története azonban 1987 márciusáig nyúlik vissza, ekkor hozták létre ugyanis a 25. Harckocsi Dandár kötelékében a Gépesített Lövészzászlóaljat. Az alakulat elnevezése 1997-ben MH 25. Klapka György Gépesített Lövészdandárrá változott, 2004 májusában MH 25. Klapka György Könnyű Lövészdandárrá, 2007 óta pedig az MH 25. Klapka György Lövészdandár nevet viseli. A tatai dandár állományába jelenleg egy lövész alegység, az 1. Lövészzászlóalj tartozik. A tatai lövészek a kezdetektől számos nemzetközi és hazai gyakorlaton bizonyították rátermettségüket, legutóbb például a Slovak Shield 2019 és a Czech Lion 2019 gyakorlatokon, valamint az MH KFOR Kontingens 2020 márciusában hazaérkezett 21. váltásában. Ezen felül a tatai lövészek a migrációs válsághelyzettel és a járványügyi veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatokból is kiveszik a részüket.

*** Day of St. Ladislaus, patron saint of the Hungarian infantry has been celebrated by the 1st Infantry Battalion of the HDF 25th Klapka György Infantry Brigade on 25th June in the unit’s barracks.

 

Galéria: Lövésznap a tatai dandárnál