„Mesterien lőttek”

Az Ötfegyver Kupa Extrém Sportlövő és Vadászíjász Egyesület szervezésében, rekordszámú nevezővel, több mint nyolcvan indulóval rendezték meg júniusban a Precíziós Nagykaliberű Puska Országos Bajnokságot. A több éve tartó szoros együttműködésnek köszönhetően más alakulatokkal együtt az MH 25. Klapka György Lövészdandár is meghívást kapott a lőversenyre. A tatai dandárt Debreceni Tibor zászlós, az 1.Lövészzászlóalj felderítő részleg beosztott zászlósa és egyben a mesterlövész katonák szakmai irányítója, valamint Nemes István szakaszvezető, az 1.Lövészzászlóalj mesterlövész beosztású katonája képviselte a megmérettetésen.


A lőbajnokságon a tatai katonák a Magyar Honvédségnél rendszeresített kaliberű fegyverekkel versenyeztek, amit „Standard” kategóriába sorolnak (ez az a kategória, ami valamely hadseregben rendszeresítve van, de kezdősebessége és energiája meghatározott érték között található).


Katonák és más rendvédelmi szervek munkatársai mellett civilek is indultak. A verseny jellegzetessége, hogy precíziós puskákkal – a Magyar Honvédségnél Mesterlövészpuskának nevezik ezeket – mérik össze tudásukat a sportolók és hivatásosok.
A megmérettetés alapvetően köregységes feladatokból állt, 100 métertől 500 méterig, ahol a versenyzőknek 3 perces időhatáron belül kellett leadniuk a távonkénti 5 darab lövést a számukra kijelölt lőlapokra. A verseny végén az győzött, aki az 5 távolságon minél több pontot össze tudott gyűjteni a meghatározott lövésszámból. Ebben a kategóriában szerzett 1. helyezett, Országos Bajnoki címet Debreceni Tibor zászlós, illetve szintén első helyen végzett a Magyar Honvédség részére külön létrehozott Magyar Honvéd kategóriában is.