Az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz látogatott Benkő Tibor honvédelmi miniszter – honvedelem.hu

miniszteri látogatás

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál tett látogatást Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 7-én, kedden. A tárcavezető megtekintette a katonai objektum több létesítményét, valamint a felújítás alatt álló épületeket.

Az elöljárói látogatáson – amelyen jelen volt Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének műveleti helyettese is – a résztvevők meghallgatták Lőrincz Gábor dandártábornok, alakulatparancsnok tájékoztatóját, valamint Cseppentő József ezredes, a HM Védelemgazdasági Hivatal infrastrukturális és fejlesztési főigazgató-helyettesének jelentését. A ZÁÉV Építőipari Zrt. részéről Rozgonyi Péter főmérnök tájékoztatta a tárcavezetőt a munkafolyamatokról. Ezt követően a honvédelmi miniszter megtekintette a harckocsi zászlóalj telephelyét, valamint a felújítás alatt álló épületeket.

Miniszteri látogatás, harckocsi hangárok

Benkő Tibor a látogatást követően elmondta: szerette volna személyesen is megtekinteni azokat a beruházásokat és folyamatokat, amelyek elősegítik a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósulását. „A beszerzések folytatódnak, hamarosan érkeznek a Leopard típusú kiképző harckocsik, amelyek segítségével meg tudjuk kezdeni a katonák átképzését keleti technikáról nyugati technikára” – hangsúlyozta. A miniszter elmondta: a dandár parancsnoki állományának és a Magyar Honvédség vezetésének köszönhetően helyben meg lehet oldani a kiképzés egy részét. Mint megtudtuk, jelenleg a régi telephely felújítása folyik annak érdekében, hogy az átmeneti időszakban is el lehessen helyezni az eszközöket. Jövőre elkezdődik az új telephely kiépítése, amely vadonatúj, korszerű elhelyezési feltételeket biztosít majd. A munkafolyamatokat és a látványterveket értékelve Benkő Tibor elégedettségét fejezte ki, majd köszönetet mondott a katonák munkájáért.

Miniszteri látogatás - találkozás katonákkal

Lőrincz Gábor dandártábornok érdeklődésünkre elárulta: a Leopard típusú kiképző harckocsik érkezésének előkészítése sokrétű feladat. „A telephely, a javítóműhely és a hangárok mellett meg kell teremtenünk a személyi állomány élet- és munkakörülményeit” – fogalmazott a dandártábornok.

Benkő Tibor a honvédelmi tárca által finanszírozott nagyberuházások mellett megtekintette azokat a kezdeményezéseket is, amelyeket a dandár a saját költségvetéséből, illetve a Magyar Honvédség Parancsnoksága által biztosított előirányzatból valósított meg. A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka 2019 januárjában vette át a parancsnoki beosztását. „A laktanya régi tornaterem-épülete már akkor zárva volt, amikor hadnagyként itt kezdtem a katonai pályafutásomat. Annak érdekében, hogy meg tudjuk teremteni a sportolási lehetőségeket az állomány tagjainak, az elmúlt két évben a parancsnoki karbantartási keret szinte teljes részét arra fordítottuk, hogy – remélhetőleg ez év karácsonyáig – át tudjuk adni az új sportcsarnokot a katonáinknak” – hangsúlyozta Lőrincz Gábor dandártábornok.

Miniszteri látogatás - sportcsarnok látványterv

***

Minister of Defence Tibor Benkő – along with Maj.Gen. Zsolt Sándor, Ops Deputy of COS of the Command of Hungarian Defence Forces – paid a visit to the HDF 25th Klapka György Infantry Brigade on 7th July in order to observe in person the investments and processes related to the Home Defence and Arms Development Program in Tata.

 

Szerző: Faragó Fanny

Fotó: Szabó Lajos zászlós

Forrás: Az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz látogatott Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Galéria: A tatai dandárhoz látogatott Benkő Tibor honvédelmi miniszter