Huszonegy kilométer Carl Gustaffal

A tatai MH. 25. Klapka György Lövészdandár 1. Lövészzászlóaljának Carl Gustaf M4 páncélelhárító gránátvető kezelésére kijelölt katonái 21 kilométeres menetgyakorlatot hajtottak végre a Gerecse-hegységben, július 29-én.

Az útvonalat a civil körökben rendkívül népszerű „Turul Trail” elnevezésű túra nyomvonalán – a területet kezelő erdőgazdaság engedélyével – jelölték ki a kiképzők. A foglalkozás célja az állomány fizikai felkészítésén túl a tapasztalatszerzés volt, hiszen a páncéltörő eszközt csak a közelmúltban rendszeresítették a Magyar Honvédségnél.

A katonák értékes tapasztalatokat szereztek a fegyverrendszer málházásáról, valamint a klasszikus gyalogos hadviselés során történő alkalmazhatóságáról. A tapasztalatok feldolgozását segíti, hogy a zászlóaljtörzs hadműveleti és kiképzési részlegeinek munkatársai is részt vettek a foglalkozáson, természetesen pontosan ugyanazzal a felszereléssel végrehajtva a menetet, mint a kiképzők, illetve kiképzendők.

A katonáknak nem sok lehetőségük volt gyönyörködni a tájban, hiszen a hazai viszonylatban jelentősnek nevezhető szintkülönbség, az egyéni felszerelés, a fegyverzet – a páncéltörő eszköz, valamint a  gyakorló lőszerek -, illetve a nagy meleg és magas páratartalom komoly erőpróba elé állította őket.

Galéria: Huszonegy kilométer Carl Gustaffal