Nélkülük nem megy

Szeptember 14-26. között zajlott a Brave Warrior 2020 nemzetközi gyakorlat a Magyar Honvédség központi gyakorló- és lőterén. A sikeres végrehajtásban a logisztikusoknak döntő szerepük volt.

A nemzetközi gyakorlaton résztvevő négy nemzet, azaz az Amerikai Egyesült Államok, Románia, Szlovákia és Magyarország közel 1500 katonája mintegy 500 haditechnikai eszközzel, két héten keresztül gyakorlatozott a bakonyi hegyek között, nappal és éjszaka, tűző napsütésben és esőben egyaránt. A harctéri körülmények között még a legjobban karbantartott fegyverek és haditechnikai eszközök is meghibásodhatnak, így az újmajori tábor telephelyén a nap 24 órájában üzemelt a javítópont. Szükség is volt a tatai dandár Logisztikai Zászlóalj javítóinak munkájára, hiszen a „harcolók” kora reggeltől késő estig kint voltak a lő- és gyakorlótereken, és ha meghibásodás történt, azt az éjszaka folyamán kellett kijavítani.

 

Úgy tartja a mondás, hogy a legszebb javítópont az üres javítópont, ezt pedig a gyakorlat alatt többször is elérték a tatai javítók, ráadásul a gyakorlat alatt a magyar „nagyvasak” mellett például szlovák BMP is megfordult náluk. A Brave Warrior 2020 gyakorlat ideje alatt a telephelyen szolgáló állomány mintegy 1200 munkaórát fordított páncélos gépjárműjavításra és közel 180 munkaórát fegyverzettechnikai javításra, ezzel biztosítva a haditechnikai eszközök hadrafoghatóságát, azaz működőképességét.

Szöveg: Földházi Enikő szds.
Fotó: Kertész László (Zrínyi Média)

Galéria: Nélkülük nem megy