Tábori konyha, kicsit másképpen

Meleg reggeli és vacsora, valamint egy  hidegcsomag ebédre – akár 5000 kalóriányi energiabevitelt is biztosított a napi menü a Brave Warrior 2020 és a Bátor Harcos 2020 gyakorlatokon résztvevők számára az újmajori táborban szeptember 14. és október 02. között.

Éhes katonával nem lehet háborút nyerni. Ha nem is háború, hanem gyakorlatok miatt népesült be a Bakony, a tatai dandár kitelepült étkezdéje a nagy létszám, négy nemzet kulináris szokásai és a szigorú járványügyi rendszabályok okozta kihívások ellenére sem hagyott senkit korgó gyomorral lefeküdni. Az őszi gyakorlatok élelmezési ellátásának tervezése már áprilisban  megkezdődött, és a minőségi gyakorlatos étkeztetés biztosítása érdekében hosszú távú fejlesztésekre is sor került. Az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ veszprémi laktanyájának konyhájában – ahol az ételek készítése zajlott – felújították az elektromos hálózatot, az MH Bakony Harckiképző Központ újmajori táborában pedig állandó jelleggel új, nagy befogadóképességű étkezősátor került telepítésre.

A közel 1500 katonára hét szakács főzött, munkájukat tíz előkészítő segítette (például az alapanyagok megtisztításával és feldarabolásával), emellett a mosogatásra harmincketten voltak kijelölve. A konyhai személyzet munkanapja Veszprémben hajnali 3 óra 45 perckor kezdődött a reggeli elkészítésével, úgy, hogy 6 órakor Újmajorban már sorban állt az első turnus az étkezdénél – az élelmiszerbiztonsági szabályok értelmében ugyanis a meleg ételt három órán belül tálalni kell. A járványügyi előírások következtében szükséges volt az állomány időbeli és térbeli elkülönítése, így a katonák négy turnusba osztva, kézmosást és –fertőtlenítést követően, maszkban és az előírt távolságokat tartva álltak kígyózó sorokba a két étkezősátor előtt. A felszolgált ételek tartalmasak voltak, Károlyi Balázs törzsőrmester, étkezdevezető elmondása szerint a meleg ételek és a hidegcsomag biztosították a napi 2500-3000 kalória bevitelét, az egyéni fogyasztás azonban a kihelyezett üdítők, rágcsálnivalók, gyümölcsök és édességek sorától függően akár a 5000 kalóriát is elérhette. A gyakorlatok alatt egyetlen készétel konzervet sem kellett kinyitni – mindenki örömére.

Szöveg: Földházi Enikő szds.

Fotó: Kertész László/honvedelem.hu  és MH 25. KGYLDD

Galéria: Tábori konyha, kicsit másképpen