Éles belövésen a nagymacskák

Éles belövésen vett részt az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljához utolsóként beérkezett két Leopard 2A4HU típusú harckocsi december 3-án, csütörtökön a szomódi lőtéren. A kiképzési foglalkozást Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is megtekintette.
A miniszterhelyettest – aki Lőrincz Gábor dandártábornok, a tatai dandár parancsnoka kíséretében érkezett a lőtérre – Horváth Sándor alezredes, a 11. Harckocsizászlóalj parancsnoka fogadta. Németh Szilárd először az alakulatnál rendszeresített harceszközök statikus bemutatóját tekintette meg, majd külsőpontos indítással maga végezte el az egyik Leopard belövését.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként beszerzett Leopard harckocsik érkezése mérföldkő a Magyar Honvédség életében. A T-72-esek már közel negyven évesek, így időszerű, hogy új, korszerű típus váltsa fel őket. A fejlesztéssel a Magyar Honvédség még hatékonyabban és magasabb színvonalon végezheti feladatát.

A Magyar Honvédség 12 darab Leopard 2A4-es harckocsit rendelt, az utolsó kettő december elsején érkezett meg Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz.


Fotó: Rácz Tünde