Vezetési gyakorlaton a Koszovóba készülő katonák

A Magyar Honvédség KFOR Kontingens 24. váltás felkészülésének részeként vezetési gyakorlaton vettek részt a gép- és harcjárművezetők november 30. és december 04. között Tatán és környékén.

A koronavírus járványhelyzet következtében a Magyar Honvédség feladatrendszere kibővült, azonban az alaprendeltetésből fakadó feladatok ellátása továbbra is elsődleges fontossággal bír. Ezen feladatok közé tartozik hazánk nemzetközi békefenntartó missziókban történő szerepvállalásának biztosításához szükséges felkészítések végrehajtása.
A NATO koszovói missziójába felajánlott Magyar Honvédség KFOR Kontingens 24. váltásának felkészítése október közepén kezdődött meg az MH 25. Klapka György Lövészdandár bázisán. A felkészítés részeként a katonák vezetési gyakorlatot hajtottak végre a tatai alakulat vezetéstechnikai pályáján és közúton, menetoszlopban is. A gyakorlat útvonala Tata mellett érintette Dunaalmás, Neszmély, Süttő, Lábatlan, Bajót, Bajna és Agostyán településeket is.

A gyakorlat során a katonák különböző terep-, látási- és időjárási viszonyok között gyakorolhatták a gépjárművek kezelésének szabályait és a speciális vezetéstechnikai fogásokat, valamint elsajátították a műveleti területen rendszeresített járművek – többek közt a magyar utakon már megszokottnak mondható Rába terepjáró gépjárművek és Ural tehergépkocsik mellett a Humvee-k – vezetését menetoszlopban közúton, nappali és éjszakai látási viszonyok mellett is. A kiképzés zárásaként a résztvevő állomány vizsgát tett, melynek részeként különböző akadályelemek leküzdésével bizonyították tudásukat.

Szöveg: MH 25. KGYLDD
Fotó: dr. Chovan Krisztina főhadnagy

Galéria: Vezetési gyakorlaton a Koszovóba készülő katonák