Missziós szakfelkészítésen a mesterlövészek

Hathetes felkészítésen vettek részt a Koszovóba készülő mesterlövészek Tatán. A képzés végén vizsgán adtak számot arról, mennyire „mesteri” a tudásuk.

Az MH KFOR Kontingens 24. váltásának felkészítésének keretein belül, november 9. és december 18. között végrehajtott szakmai képzés első felében elméleti oktatáson vettek részt a Koszovóba tervezett mesterlövész katonák az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. A ballisztikai, azaz lőelméleti tanórákon a távolság- és helyszögmérés fogásait, valamint a saját lőtábla elkészítését, a fegyverismereti foglalkozásokon pedig az általuk használt fegyverek és optikai eszközök alkalmazásának módszereit sajátították el illetve ismételték át a katonák. Az elméleti tudással „felfegyverkezve” a gyakorlati feladatok során különböző fedezékből, számukra nem ismert távolságú célokra adtak le pontos lövéseket a süttői lőtéren.
A tatai dandár 1. Lövészzászlóaljának mesterlövészei és kiképzői által kidolgozott képzés során folyamatos volt a számonkérés; a résztvevők minden héten vizsgáztak az addig elsajátított ismeretekből, a hathetes képzést záró vizsgafeladat során pedig egy 8,5 méter magas toronyból mesterlövészpáronként két különböző távolságú célra, időre kellett pontos lövést leadniuk.

Szöveg: Miskolczi Tamás főhadnagy és Debreceni Tibor zászlós
Fotó: Angyal Sándor őrnagy

 

Galéria : Missziós szakfelkészítésen a mesterlövészek