Koszovóban is tűzbiztosan

Tűzvédelmi szakvizsgát tettek az MH KFOR Kontingens 24. váltásának speciális beosztásaiba tervezett katonák január második hetében Tatán.
A Koszovóba készülő katonák között többen is vannak, akik beosztásuknál fogva tűz- és robbanásveszélyes anyagokat (pl. üzemanyagot vagy pirotechnikai anyagokat) kezelnek. Számukra tartottak felkészítést és szakvizsgát januárban az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál. A katonák a vizsgán beszámoltak a felkészítésen megszerzett tudásukról, amely magában foglalta többek között a tűzoltási feladatok jogszabályi alapismereteit, a tűz fizikai jellemzőit és tulajdonságait, valamint a különböző tűzoltáshoz használatos eszközökkel és anyagokkal kapcsolatos ismereteket.
Az ezt követő tálcatűzoltási gyakorlaton a teljes kiutazó állomány részt vett, amelyet a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói tartottak meg. A gyakorlat során a misszióba felkészülő állomány tagjai megtanulhatták, hogy miképpen kell helyesen és pontosan alkalmazni a porral oltó készüléket a különböző folyadéktüzek oltásakor.
Szöveg: Szőke Linda hadnagy
Fotó: Preininger-Bódis Andrea hadnagy